A 100%-BAN ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK EGYESÍTÉSÉRŐL DÖNTÖTT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Képviselő-testületünk február 22-i ülésén tárgyalta a 100%-ban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok egyesítésének ügyét. A Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. és a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. működésének elemzése számos párhuzamos tevékenységre világított rá, melyek megszűntetésével jelentős költségmegtakarítás volna elérhető a jövőben.

A nyereséggel működő Vagyon Kft. és a veszteséget termelő Parkgondozó Kft. egyesítése által a két cég központi irányításának összevonása, átszervezése valamint a párhuzamos tevékenységek és keresztbe számlázások megszüntetése éves szinten 15-20 millió forint megtakarítást jelentene önkormányzatunknak. A Vagyon Kft. vezetője, a gazdasági osztályvezető és a jegyző által elkészített kimutatás alapján összevonható a Vagyon Kft. üzemeltetési feladata és a Parkgondozó Kft. Központi műhelye, ebtelepe valamint növényi és zöldterület kezelése is. A Parkgondozó Kft. Temetkezési részlege a Vagyon Kft. Vagyongazdálkodási ágazatába beolvasztható, az egybevont erőforrások és személyzet valamint vezetői kontrolling rendszer bevezetése által pedig hatékonyabb feladatellátás biztosítható a következőkre nézve.

A két társaság jövője a jelenlegi gazdasági ismeretek alapján abban az esetben biztosítható, ha azok egy céggé olvadva működnek tovább, ezért képviselő-testületünk támogatta február 22-i ülésén a két kft. összeolvasztását, így megkezdődhetnek az előkészítő munkálatok az egyesülés ügyében. A jogi és személyzeti kérdések tisztázását követően első lépésként egyesülési tervezetet kell készíteni, melynek megalkotására a gazdasági társaságok ügyvezetőit utasította a polgármester.