Érseki köszöntő

Ha Isten segített bennünket ezer éven át, akkor bizakodva, reménykedve tekintünk a jövőbe is.

Városunkhoz közeledve már messziről föltűnnek a székesegyház tornyai. Égbe mutató keresztjükkel emlékeztetnek arra, hogy a Duna bal partján Szent István alapította ezt az érsekséget és azóta fönnáll e település. Magyarország időben és rangban második érseksége meghatározó szerepet töltött be hazánk és a város életében. Vigyázó szemük az érsekeknek akkor is ide tekintett, amikor a 150 éves török hódoltság alatt kiűzettek innét. Az újjáépülő barokk város szerkezetét is ők szabták meg. Általuk építtetett intézmények meghatározó struktúráját adják Kalocsának és tették iskolavárossá.

A Szentírás tanítja, hogy „nincsen maradandó városunk”, (Zsid 13,14) de azért Isten terveit kell minden lakosának küzdve, tűrve, haladva, fejlődve megvalósítani, biztosítani létét a történelemben.

Olyan időket élünk, amikor nem csak városunk, hanem országunk, mi több Európa is megmaradásáért küzd. A székesegyház és a körülötte lévő épületek felújítása szándékunk szerint régi fényét akarják visszaadni lakóhelyünknek. A múltunk a mi reményünk. Ha Isten segített bennünket ezer éven át, akkor bizakodva, reménykedve tekintünk a jövőbe is.

Dr. Bábel Balázs
kalocsa-kecskeméti érsek