19 MILLIÓ FORINTOT NYERT KALOCSA ÖNKORMÁNYZATI ÉTKEZTETÉSI FEJLESZTÉSEKRE

Dr. Bálint József polgármester szeptember 13-án délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a hírt, miszerint Kalocsa Város Önkormányzata 19 millió forint támogatást nyert a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium közös pályázatán, mely összeg önkormányzati étkeztetési fejlesztésekre fordítható.

Hatósági előírásoknak eleget téve – és mert feltétlenül szükségessé vált a Jókai utcai főzőkonyha korszerűsítése – önkormányzatunk saját költségvetésének terhére, még a pályázat elbírálása előtt megelőlegezte a konyha felújításának elvégzéséhez biztosítandó összeget, így már júliusban megkezdődhettek a munkálatok. A projekt során beszerelésre kerültek a télen vásárolt új üstök, az aktuális biztonsági előírások megfelelően új szellőző berendezést kapott az épületrész, lecserélték a konyha aljzatát, a belső területek festését pedig önerőből valósította meg az intézmény. A munkálatok befejeztével szeptember 1-től újra használatba került a főzőkonyha. Az augusztus elején elbírált pályázat feltételei lehetővé tették, hogy a már megvalósult felújítás költségei elszámolhatóak legyenek pozitív elbírálás esetén, így az elnyert 19 millió forint támogatás a költségvetés tehermentesítését szolgálja.

Dr. Bálint József arról is beszámolt a sajtó jelenlévő képviselőinek, hogy a Bem Apó Utcai Tagóvoda jelenleg is folyó korszerűsítése az október 31-ig vállalt határideig megvalósul, így a jelenleg három óvodában elhelyezett gyerekek november elejétől visszakerülhetnek megszokott épületükbe. Ez év márciusában 30 millió forint összegű JETA támogatást nyert városunk az óvoda felújítására, mely a 10 millió forintnyi önkormányzati önrésszel összesen 40 millió forintból valósulhat meg. A projekt a tetőhéjazat cseréjének kivételével az összes energetikai felújítást magában foglalja. Október végére új fűtésrendszere és nyílászárói lesznek az intézménynek, valamint sor kerül a tető- és az épület külső szigetelésére, majd festésére is. A tető cseréjéhez további támogatás szükséges, így azt –ha más úton nem lehetséges – a 2017. évi JETA források egy részéből próbálja megvalósítani az önkormányzat.

A további, már beadott TOP-os pályázatokról azt nyilatkozta a polgármester úr, hogy mindegyik igény befogadásra került, jelenleg pedig elbírálásukra vár Kalocsa. Ugyan az ipari park fejlesztésének, a Malom utcai épület felújításának, a csapadékvíz-elvezetésre és az inkubátorházak kialakítására benyújtott pályázatoknak ügyében hivatalos döntés még nem érkezett, a Megyei Önkormányzattal folytatott előzetes egyeztetés alapján igényelt támogatások kapcsán bizakodik a városvezetés.

Dr. Bálint József tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy bár az Ifjúsági Ház udvarába tervezett új óvoda felépítésére előkészített pályázat végül csökkent tartalommal került beadásra –150-ről 75 férőhelyesre redukált intézmény létesítésére nyújtott be támogatási igényt Kalocsa –, a teljes, 150 férőhellyel rendelkező óvoda kialakításáról sem mondott le a város. Előre láthatóan ütemezve, más forrásokból biztosítva valósulhat meg a tervezett projekt. Pozitív bírálat esetén az először felépülő 75 férőhelyes létesítmény elsőként a Kunszt Utcai Tagóvoda kiváltását valósítaná meg, a régi óvoda helyén pedig egyfajta kulturális tér kialakítását tervezi a vezetés.

A polgármester úr a Társadalmi Tanács múlt heti Pakson tartott megbeszélésén bejelentettekről is beszámolt a sajtótájékoztatón. Jelen állás szerint még ebben az évben megkezdődik a Duna bal oldalán lévő, Dunapataj-Ordas-Géderlak-Uszód-Foktő út felújításának a tervezése, 2018-ban pedig a kivitelezése, mely szakasz a leendő új Duna-híd felvezető útjaként szolgál majd. Az 51-es főút Kalocsát elkerülő nyugati útjának tervezési és kivitelezési munkái is a 2018-as évben kezdődnek majd. Ezek a fejlesztések már a Paks II. projekt részeként, állami keretből kerülnek megvalósításra az elkövetkező időszakban.

A Kalocsai fejlesztések kapcsán zárszóként dr. Bálint József elmondta, a JETA keret másfél milliárd forinttal feltöltésre került, így várható, hogy hamarosan sor kerül a 2017. évi pályázatok kiírására. A már beadott támogatási igények elbírálásáról és a leendő fejlesztési lehetőségekről a polgármester úr folyamatosan tájékoztatja majd a lakosságot.