36 csoport mutatkozott be a XXI. Duna Menti Folklórfesztiválon

2017. július 5-9. között huszonegyedik alkalommal került megrendezésre a Duna Menti Folklórfesztivál. Az ötnapos rendezvénysorozaton 36 magyarországi és határon túlról érkező csoport képviselte szülővárosát, hazáját.

Láthattuk a Szerbiából érkező Bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Cimborák néptánccsoportját, a szenegáli Ballet Camara Társulat előadását, a Biser Énekkar és Tánccsoportot, a Drágszéli Asszonykórust, a Duna Gyöngye Népdalkört, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesületet, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus és Néptánccsoportot, a Foktői Néptánc Együttest, a csehországi Folklórní Soubor Šáteček csoportját, a Géderlaki Katolikus Férfi Kórust, a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesületet, a Hagyományőrző Népdalkórust Dusnokról,  a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesületet, a Homokmégyi Hagyományőrző Együttest, a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás csoportját, a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Palánta csoportját, a Kalocsai Cigány Hagyományőrzőket, a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesületet, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Aprók és Kalocsai Mákszemek csoportjait, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Bokréta csoportját, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Kisbokréta csoportját, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Rezeda csoportját, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Négykézláb csoportját, a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkört, a törökországi Sisli Ifjúsági Művészeti és Sport Egyesületet, a Szerbiából érkező Kúlai Népkör MMK Ibolya néptánccsoportját,a székelykeresztúri Mákvirágok Néptánccsoportot, a MALOMÉR Hagyományőrző Táncegyüttest, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórust, a Piros Rózsa Táncegyüttest, a lengyel-magyar Polonez Lengyel Néptáncegyüttest, a miskei Rozmaring Hagyományőrző Egyesületet és a Drágszéli Hagyományőrző Együttest, a Sváb Hagyományőrző Énekkar és Herfliseket, a Szilas Hagyományőrző Egyesületet, az orosz-horvát Udruga Kalinka csoportját és az Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes.

Bár a rendezvény részeként már július 4-én, kedden sor került az 50 éves Kalocsai Népi Együttes „Kalocsa Gyöngyszemei” címet viselő kiállításának megnyitójára, szerdán 13.00 órakor pedig a Viski Károly múzeumban szervezett Néprajzkutatók Szakmai Konferenciájára, a fesztivál első, hatalmas nézőtömeget vonzó programja a szerdai hagyományos menettánc volt, melyet megelőzve a Polgármesteri Hivatal dísztermében köszöntötte dr. Bálint József polgármester a Kalocsára érkező delegációk képviselőit.

A menettáncon résztvevő tánccsoportok, kórusok a Sétálóutcától az Asztrik térig vonulva köszöntötték a fesztiválra érkező közönséget, majd a rendezvény a Szabadtéri Színpadon folytatódott az Érsekkertben, ahol a fesztivált dr. Bálint József polgármester nyitotta meg. A nyitó gálaműsort követően a Csehországból érkező Folklórní Soubor Šáteček néptánccsoporttal, fellépőkkel és fesztiválozókkal táncolhattak az érdeklődők a Platán Rendezvényközpontban.

Csütörtökön folytatódott a Néprajzkutatók Szakmai Konferenciája, délután 15.00 órától pedig Pakson vendégeskedett a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál. Míg Pakson a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes valamint szerbiai, törökországi, csehországi és horvátországi orosz tánccsoportok tartottak folklórbemutatót, addig Kalocsán az Érsekkert utcai színpadon a környékbeli csapatok táncoltak a közönségnek.

Az este 20.30 órai kezdéssel a CSÍK ZENEKAR lépett az Érsekkert színpadára, a koncert után pedig a Törökországból érkezett Sisli Ifjúsági Művészeti és Sport Egyesület tánccsoportjával mulathatott a fesztivál nézőserege a Platánban.

A pénteki program délután két órakor „Gasztronómiai Utazással” kezdődött az Érsekkertben. A fesztiválon résztvevő csapatok saját hazájuk ínyencségeit készítették el, hogy a hagyományokon, népszokásokon túl egymás konyháját is megismerhessék a fellépők és a vendégek.

Péntek- és szombat délután folytatódott a környékbeli népdalkörök és tánccsoportok bemutatkozása az Érsekkert utca színpadán, esténként pedig a Folklórműsor a Szabadtéri Színpadon. A két este táncháza a Juhász Zenekarral várta táncolni vágyókat.

A szombati gálára megérkezett az olaszországi Altino küldöttsége is, hogy leendő testvérvárosunkként megtekintsék a fesztivál záróműsorát. A befejező gálaműsor különlegességeként a szombaton fellépett csoportok együtt táncoltak a rendezvény színpadán, majd a csapatok képviselői dr. Magóné Tóth Gyöngyi fesztiváligazgató asszony kérésére lufikkal sorakoztak fel, hogy végül egyszerre engedjék elszállni az előzőleg rájuk írt jókívánságaikat.

A szombat esti táncházat követően a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál vasárnap 9.00 órakor a Szent István Király Templomban tartott katolikus szentmisével ért véget.

Reméljük, minden vendégünk hozzánk hasonlóan rengeteg élménnyel, örömteli és boldog emlékekkel gazdagodott az elmúlt napokban. Köszönjük, hogy jelenlétükkel emelték a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál fényét, s reméljük, három év múlva a következő Folklórfesztiválon újra találkozunk!

A rendezvényen készült fotókat ITT tekintheti meg!