A szabadság az egyetlen éltető erő, melyben kiteljesedhet ember és társadalom – megemlékezés az aradi vértanúk emléknapján

Az aradi vértanúk emlékére rendezett ünnepséget Kalocsa Város Önkormányzata nevében a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár.

A rendezvény szónoka, Romsics Imre a kor helytörténeti vonatkozásainak felidézése mellett a hősök áldozatának a ma emberéhez szóló üzenetéről beszélt:

– Október 6-a nem gyásznap, hanem a józanul átgondolt, tiszta eszményiért kiállni, küzdeni kész polgárság ünnepe. Október 6-án nem a gyászra, hanem a tizenhárom tábornok példamutatására, emberi nagyságára, a hősökre emlékezünk – mondta Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója.  – Értették a magyarság szabadságvágyát, hitték a magyarok igazságát és képesek voltak meghalni mindezért…. Az örök időktől fogva létező szabadságvágy időről-időre feltör, legyőzi a fegyvereket, az örök időkre berendezkedő hatalmakat. A szabadság az egyetlen éltető erő, melyben kiteljesedhet ember és társadalom, ez az igazi üzenete 1848. október 6-ának – fogalmazta meg a szónok.

A megemlékezésen közreműködött Póli Róbert, aki Ady Endre Október 6-a című versét mondta el, valamint a Magyar Honvédség 6. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara és a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrsége.

Ezután Kalocsa Város Önkormányzata, pártok és civil szervezetek elhelyezték a megemlékezés koszorút, virágait a Batthyány szoborcsoportnál.