Antunovity emléknap

A horvát nemzetiségi önkormányzatok és a határon túli közösségek június 19-20 21-én rendezték meg a hagyományos Antunovity Emléknapot a horvátok érdekeit képviselő jeles püspök tiszteletére, aki pontosan 200 éve, 1815. június 19-én született. Az első két napon Szabadkán volt megemlékezés, ahol kiállítást is rendeztek a püspök életművének bemutatására. A kalocsai emléknap rendezvényei vasárnap, 21-én voltak.

koszorúzásra várva balról a második Vesna Haluga főkonzul

A program kiállítás megnyitóval indult: a Kalocsai Színház előcsarnokában Ivan Ivkovic Ivandekić, a vajdasági horvát közösség fotós képei láthatóak „Isten veletek, szállások” címmel.

Ivan Ivkovic Ivandekic, Hepp Mihály, Szabó László

Ivan Ivkovic Ivandekic, Hepp Mihály, Szabó László

A Katona István Házban tudományos tanácskozás volt, melynek előadói Antunovity János életét és munkásságát mutatták be, ezt követően a vendégek megkoszorúzták a püspök földszinten lévő emléktábláját.

A rendezvény folklórbemutatóval zárult.

A programokon jelen volt Vesna Haluga asszony, a Horvát Köztársaság főkonzulja, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Hepp Mihály, az országgyűlés nemzetiségi szószólója, Sibalin József, a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat elnöke, a határon túli és a környékbeli települések horvát nemzetiségi közösségei.