Átadták az idei Kunszt József-díjakat

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében működő oktatási intézmények kiváló pedagógusai május 15-én 19. alkalommal vehették át az díjalapító Bábel Balázs érsektől az oktató-nevelő munkát elismerő Kunszt József-díjat a kalocsai Astriceum Érseki Múzeumban. Beszédet mondott Várszegi Asztrik püspök.

Hagyománnyá vált, hogy a nevelés és tudomány mecénásaként ismert Kunszt József érsekről elnevezett, 2001-ben alapított díjjal tiszteleg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a munkájukat kiválóan végző pedagógusok előtt.

A díjátadásra egybegyűlteket – a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és Kalocsa város iskoláinak képviselőit, a díjazottakat, családtagjaikat, korábbi kitüntetetteket, több főegyházmegyei település polgármesterét – Bábel Balázs érsek köszöntötte. „Öröm, hogy itt vagyunk, és kitüntethetjük azokat, akik élethivatásnak tekintik a munkájukat” – fogalmazott. Majd Kunszt József iskolaalapító tevékenységét felidézve méltatta annak jelentőségét, hogy a jezsuiták és a Kalocsai Iskolanővérek meghívása révén iskolavárossá válhatott Kalocsa.

Ezután Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát osztotta meg ünnepi gondolatait a közönséggel.

Várszegi Asztrik, aki a pannonhalmi szerzetesközösség elöljárójaként és sok éven át tanárként vett és vesz részt az oktató-nevelő munkában, vallja, hogy Szent Benedek tanítása ma, 1500 év után is működőképes elveket, magatartásmódot, bölcsességet ad az embernek. Benedek szerint az apátnak – az oktató-nevelőnek – úgy kell a közösség élére állni, ahogy Jézus tette: mester, tanító, atya és orvos legyen egy személyben.

A főapát szerint azoknak, akik jó pedagógusok akarnak lenni, magukon kell kezdeniük a munkát, kiegyensúlyozott személyiséggé kell válniuk. „Szilárd közösségben a mi Paidagoguszunkkal, Jézus Krisztussal, nyitottságban a jóra, igazra és szépre és kritikával a mindezektől idegen dolgok felé kell vállalnunk a hivatást” – fogalmazott.

Kalocsa város részéről Farkasné Bekes Rita, a Kalocsai Szent István Gimnázium intézményvezető-helyettese kapta meg a Kunszt József-díjat, munkáját Lakatos Melinda alpolgármester méltatta.

A szerzetesi fenntartású katolikus intézmények részéről Mindák József, a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium igazgatója részesült az elismerésben. Tevékenységét Répa Bernadett Mária Anna házfőnök nővér méltatta.

A főegyházmegye fenntartásában működő katolikus oktatási-nevelési intézmények részéről Kaszás Esztert, a jánoshalmi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatóját díjazták, akinek munkáját Kasziba Magdolna intézményvezető-helyettes méltatta.

Az ünnepségen közreműködtek a jánoshalmi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola növendékei.

 

 

A díjról:

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek 2000-ben alapított díjat elődje, az oktatásért és közművelődésért, a magyar kultúráért sokat tevő Kunszt József (1790–1866) kalocsai érsek emlékére, az érsekség alapításának ezredik évében. Kunszt József a maga korában az oktatást látta a legfontosabb nemzetnevelő feladatnak. Ennek jegyében a város kulturális arculatát jelentősen meghatározó intézményeket telepített Kalocsára.

A Kunszt József-díjat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézmények, a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolák, valamint a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott iskolák egy-egy pedagógusa kapja. A tapasztalt, kiváló szakmai felkészültségű, eredményes, a gyermekekkel és a kollégákkal jó kapcsolatot ápoló, példás életű díjazottak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye részéről bronz emlékplakettet, intézményük fenntartója részéről pedig egyhavi bérnek megfelelő pénzjutalmat kapnak az elismeréssel.

(Forrás: Magyar Kurír)