Átadták a Paksi közi vasúti átjáró fénysorompóját

A lakossági kérésre indult kezdeményezés április 9-én végre megvalósult, átadták a zajhatás csökkentése és a biztonságos közlekedés érdekében kiépített Paksi közi vasúti átjáró korszerű fénysorompóját. A mintegy 56 millió forint összköltség egyharmad-kétharmad arányban a Pannon Növényolajgyártó Kft. és a MÁV között oszlott meg. A tereprendezést, a burkolat-helyreállítást, a közlekedési lámpák kihelyezését és az átjáró körüli növényzet rendbe tételét Kalocsa Város Önkormányzata vállalta.

Kalocsán, a Foktői vágányhálózaton az eddigi biztosítatlan, andráskereszttel jelzett vasúti átjáróban a fény sorompó kiépítéséről tavaly kötött megállapodást Kalocsa Város Önkormányzata a MÁV Zrt.-vel és a Glencore magyarországi cégcsoportjába tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft.-vel. Eddig a vonatszerelvények – a vasúti előírásoknak megfelelően – a kereszteződés előtt és után minden egyes esetben megállásra, majd indulásra kényszerültek.

Az átadott fénysorompó növeli a közúton közlekedők és a tehervonatok biztonságát is. A sorompóberendezést úgy alakították ki, hogy a mozdonyvezető is érzékelje a működését. Így hiba esetén nem hajt a vasúti átjáró vágányszakaszára, és értesítést küld a műszaki szakembereknek.

A sajtó jelenlétében lezajlott ünnepélyes szalagátvágáson dr. Bálint József a megvalósulás mintegy négy évi előzményeiről beszélt, valamint örömét fejezte ki, hogy immár biztonságossá vált az átjárás ezen a szakaszon is. Köszönetét fejezte ki a MÁV és a Glencore képviselőinek az együttműködésért, hogy partnerek voltak a város lakói kérésének a megvalósításában.

Mondi Miklós, a MÁV szegedi területi igazgatója is az átadás pillanataihoz vezető hosszú útról beszélt, valamint a nem mindennapi együttműködést méltatta.

„Egy cég életében a siker nem csak a megtermelt nyereségben és az elért hatékonyságnövelésben mérhető, hanem abban is, hogy mit tud nyújtani a környezetének, ahol a tevékenységét folytatja. Úgy gondolom, hogy ez a beruházás amellett, hogy hozzájárul a vasútvonal mentén lakók  nyugalmának javításához, tovább erősíti a Kalocsa Város Önkormányzatával, a MÁV-val és a lakossággal meglévő jó kapcsolatunkat is” – mondta Juhász Csaba, a Glencore Agriculture Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.