ÁTVETTE KITÜNTETÉSÉT KOVÁCS LÁSZLÓ, KALOCSA VÁROS DÍSZPOLGÁRA

2018. március 15-én vehette át Kovács László fazekas mester városunk kitüntetését a Polgármesteri Hivatal dísztermében. A Kalocsa Város Díszpolgára cím ez alkalommal harmadszor talált gazdára, melyet Kovács Lászlónak kiemelkedő munkásságáért és szakmai tevékenységéért, példamutató közösségi munkájáért, társadalmi és kultúrateremtő elhivatottságáért adományozott városunk.

Kovács László Karcagon született. Itt kezdte a fazekas mesterség elsajátítását is 1971-ben, elsősorban a tiszafüredi, tágabb értelemben pedig a közép-tiszai tájegység stílusvilágával. Mesterei voltak: Kántor Sándor Kossuth díjas fazekasmester, a Népművészet Mestere; id. és ifj. F. Szabó Mihály, és Sz. Nagy István a Népművészet Mesterei.

1983-ban városunk felkérésére önálló műhelyt nyitott Kalocsán. Feladata lett a régi kalocsai fazekas hagyomány felélesztése, újraalkotása és továbbadása. 1987. óta évente országos fazekas találkozókat, 1992. óta pedig alkotótáborokat is szervez. Mindeközben műhelyét alkotóházzá fejlesztette, ahol 20 különböző kézműves kiállítást is rendezett. Évközben az ország minden vidékéről, egy-egy mesterség legszakavatottabb képviselőit invitálja alkotóházába, táborok valamint rövid, néhány napos kurzusok megtartására. Tanulók képzésével is foglalkozik már több, mint húsz éve. Célja a hagyomány megőrzésén túl olyan szakmai és emberi közösség kialakítása, mely válaszokat képes adni korunk kihívásaira úgy szakmai, mint erkölcsi értelemben.

Munkáit a Népművészet Ifjú Mestere díjjal, Népi Iparművész címmel, Népművészet Mestere címmel, a Bács-Kiskun Megyéért Művészeti Díjjal, Gránátalma-díjjal valamint számos országos fazekas pályázatának nagydíjaival, különdíjaival és egyéb elismerésekkel honorálták. 2000-ben az Év Mestere elismerésben részesült.

1992-1997-ig tagja volt a Magyar Művelődési Intézet Népi Iparművészeti Tanácsának. Aktív tagja a Duna-Tisza köze Népművészeti Egyesületnek, s ezen keresztül a Népművészeti Egyesületek Szövetségének is.

Kecel városával közösen 2003-ban rendezték meg először az Országos Fazekas Kiállítást és Pályázatot, ahol meghívásos alapon lehet részt venni, és ahol a pályaművek elbírálásában a társadalmi zsűri mellett komoly szerepet kapott a szakma is.

Kovács László 35 éves Kalocsán való tartózkodása mély nyomott hagyott a város iparos, művészeti és kulturális életében. A Fazekas Alkotóház rendszeres rendezvényei üde színfoltjai mindennapjainknak. Kovács László tette, teszi ezt önzetlenül, a köz érdekében.

Kiemelkedő munkássága, szakmai tevékenysége, hozzáértése, embersége, aktív társadalmi és kultúrateremtő elhivatottsága példaértékű. Ezt az odaadó munkát köszöni meg városunk Kovács László fazekas mesternek a Kalocsa Város Díszpolgári cím adományozásával.

Az ünnepségen Rózsa Sándor, Karcag város jegyzője is köszöntötte Kovács László fazekas mestert, dr. Bálint József polgármester pedig egy Kovács László által készített kerámiát ajándékozott Valka Károlynak, Kúla város alpolgármesterének a kúlai Népkör megalakulásának 150. évfordulója alkalmából.

Az eseményen készült képek megtekinthetők ITT!