Autómentes nap

Már 1998 óta minden évben szeptember 22-én rendezik meg az európai autómentes napot. Ennek az eseménynek a lényege, hogy az emberek környezettudatosságát erősítse. Ez a rendezvény nem csak egy napos, egészen pontosan szeptember 16-tól 22-ig tart az európai mobilitás hét. Kalocsa város 2011-ben lépett be a programba, és azóta rendezik ezt a napot. A legfőbb célcsoport leginkább a fiatalok, az óvodások és a gyerekeken keresztül a szülők, illetve a város lakossága.

Az autómentes nap legfőbb feladata, hogy az egészség, és a fenntartható mobilitás együtt javítja a város életviszonyát. Támogatni kell az aktív testmozgással járó közlekedést, ezáltal ezt hangsúlyosabbá kell tenni az autóhasználattal szemben. Ismerkedni kell a kerékpáros, és a gyalogos közlekedés elemi szabályaival, és emellett meg kell tudniuk a rendőrök feladatát és azok szerepét a közlekedésben.

Automentes 1

A rendezvény hosszú távú célja, hogy az iskolába illetve a munkahelyre, vagy a városba autóval közlekedő személyeket más alternatív módon szoktassák a közlekedési eszközök használatához (pl. a kerékpárhoz).

A megnyitót Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester tartotta, melyben biztatta a gyerekeket és a szüleiket a minél kevesebb autó használatára, és inkább a kerékpárt igénybevételét helyezte előre.

automentes-nap

A nap mivel egyrészt a gyerekekről is szólt, ezért a köszöntő után egy közös zenés tornával kezdték a napot. Minden évben készítenek a nappal kapcsolatban az óvodások rajzokat, ezt idén is megtették, és külön díjjal jutalmazták a győzteseket.