„Az atomenergetikai ipar üzleti lehetőségei” – nemzetközi konferencia Budapesten

Az atomenergetikai ipar üzleti lehetőségei Magyarországon címmel tartottak nemzetközi konferenciát május 22-én Budapesten, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Orosz Tagozatának Paks Szekciója az AtomBusiness.hu-val közösen szervezett. A kalocsai önkormányzatot Lakatos Melinda alpolgármester és Boromisza Viktor műszaki osztályvezető képviselte.

 

A rendezvény célja volt a Paks 2 atomerőmű építési projekt iránt érdeklődő magyar vállalkozások részére információk, tényleges tapasztalatok átadása a projektben érintett szereplők, valamint nemzetközileg elismert szakemberek által, ezzel is elősegítve a cégek felkészülését, közvetetten pedig a hazai beszállítói hányad növelését.

A programban kiemelt szerepet kaptak a finnországi atomerőmű-építésekben szerzett tapasztalatok, valamint Nagy-Britannia példáján bemutatásra kerül egy sikeres nemzeti iparági együttműködés gyakorlata is.

A délutáni programban került sor egy panelbeszélgetésre, melyet az AtomBusiness ügyvezetője, Marton Balázs moderált.

A beszélgetésen Szekszárd polgármestere, Ács Rezső, valamint a Kalocsai önkormányzat részéről Lakatos Melinda alpolgármester és Boromisza Viktor vett részt.

A Paks és térsége fejlesztési terveit sorra vevő panelbeszélgetésen Lakatos Melinda a tervek szerint 2021-22-re elkészülő új Duna-hídban rejlő lehetőségekről beszélt: Kalocsa közúton két irányból, Szekszárd és Dunaföldvár útvonalon is 70 kilométerre van a tervezett beruházás üzemi területétől. Az új Duna-híd azonban ezt a távolságot 10-12 km-re rövidítheti. A paksi építkezés „csúcsidejében” akár 8-12 ezer embernek kell szállást biztosítani, amiben a két kihasználatlan, 3000 fő befogadására alkalmas kalocsai laktanyának is szerep juthat.

Új távlatokat nyithat a kalocsai kórház életében is az új híd, hiszen így az építkezés helyszínéhez ez lenne a legközelebbi kórház.

Szóba kerültek a város és a környék turisztikai lehetőségei, az egyházközpont és hungarikumaink, a népművészet és a paprika nyújtotta lehetőségek, igaz, a szálláshelyek hiánya még mindig probléma Kalocsán. Viszont a Paks 2 beruházás az ingatlanárakra itt is kedvezően hatott, megélénkült az ingatlanpiac.

Az alpolgármester kérdésre a fórumon elmondta még, hogy a beszállítóknak az ipari parkban van lehetőség telephelyre, van repterünk, hajókikötő és teherszállításra alkalmas vasút, valamint a híd elkészültével az autópálya gyorsan megközelíthető lesz. A Paks 2 révén megvalósuló fejlesztések között pedig az uszoda és termálfürdő fejlesztését említette.