Az idei tanév II. félévében szervezik a kalocsai diákok erdélyi kirándulását

Diákjaink erdélyi tanulmányi útját már évek óta a „Határtalanul” pályázat keretében szervezi a KLIK Kalocsai Tankerülete és Kalocsa Város Önkormányzata. E pályázat a tanulók kirándulásának szállás- és útiköltségére adható be. A pályázatot minden évben az általános iskolák főigazgatója, igazgatója írja, és a tankerület nyújtja be az Emberi Erőforrások Minisztériumának Támogatáskezelőjéhez.

Általában már tavasszal kiírják az aktuális év pályázatait, de ez évben kb. 2 hónapos csúszással került meghirdetésre a „Határtalanul” pályázat. Az eddigi évek tapasztalata szerint az elbírálás július – augusztus hónapokban megtörtént, és ekkor kötötték a támogatási szerződéseket is. Ez évben azonban a pályázat késői megjelentetése miatt az elbírálási időszak is hosszabbra nyúlik. Így a nyertes pályázatok kihirdetése és a támogató nyilatkozatok megérkezése is ősszel várható. Emiatt nem szervezhető meg diákjaink szeptemberi utazása.

Hangsúlyozni szeretném, hogy az általános iskolák fenntartója a KLIK, az önkormányzatok „csak” működtetők. Tehát az oktatási feladat a KLIK-ké, és városunk önkormányzata nem avatkozik az oktatás rendjébe. A pályázat és így tanulóink tanulmányútja nem önkormányzati hatáskör, és nem is szeretnénk elvenni a KLIK-től a tanulmányutak pályázati úton való megszervezését. Önkormányzatunk dolga az, hogy segítse a szervezők munkáját.

A pályázatok megírása és a költségek nagyobb részének viselése, úgymint a szállás- és utazási költségek finanszírozása a KLIK-hez tartozik. Önkormányzatunk azon költségek kifizetését vállalja, amely az utazó tanulók családjait terhelné, tehát a belépő jegyek, a biztosítás és az étkezés finanszírozását.

Persze megtehetné Kalocsa Város Önkormányzata, hogy a teljes erdélyi tanulmányút költségeit kifizeti, és a kirándulást megszervezi. Hosszú évekig, amíg nem volt „Határtalanul” pályázat és az alapfokú oktatás városi feladat volt, meg is tettük. Most is szívesen megtennénk, de nem szeretnénk elvenni a KLIK hatáskörét. Nem szeretnénk „beleturkászni” más dolgába.

Felajánlottuk, hogy Kalocsa Város Önkormányzata elő- vagy megfinanszírozza az utaztatás és a szállás költségeit. Ezzel azonban lehetetlenné tennénk a pályázatot, tönkre tennénk a pályázatírók munkáját, és elvennénk a KLIK egyik kiemelkedő és hálás feladatát, mármint, hogy ők utaztatják a diákokat.

A 2015-16-os tanévben is meg kell várni a pályázat kihirdetését, és az elnyert összeg ismeretében szervezni az erdélyi tanulmányutat. Előzetesen tájékoztatták önkormányzatunkat arról, hogy az idei tanévben április 9 és 18-a között megszervezhető a kirándulás, ugyanazokkal a feltételekkel és módon, ahogy azt a KLIK a pályázatban vállalta.

Önkormányzatunk a jövőben is támogatja diákjaink erdélyi tanulmányútját, és vállal minden olyan költséget, amelynek kifizetésével nem sérti mások érdekkörét. Továbbra is segítünk utazó tanulóink családjainak azzal, hogy a tanulmányút idejére finanszírozzuk gyermekeik biztosítását, belépőjegyeit és étkezését.

dr. Angeli Gabriella
önkormányzati képviselő

————————————————–

FRISSÍTÉS: 2015 | 10 | 01.

Nyert a „Határtalanul” pályázat

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Támogatáskezelője döntött a 2015/16-os tanévre kiírt „Határtalanul” pályázatokról. A Kalocsai Tankerület által benyújtott pályázat nyert! A teljes pályázott összeget megítélték, melyet a tankerület a diákok utazási és szállásköltségének finanszírozására fordít.

Diákjaink erdélyi tanulmányi útját már évek óta a „Határtalanul” pályázat keretében szervezi a KLIK Kalocsai Tankerülete és Kalocsa Város Önkormányzata. E pályázat a tanulók kirándulásának szállás- és útiköltségére adható be. A pályázatot minden évben az általános iskolák főigazgatója, igazgatója írja, és a tankerület nyújtja be az Emberi Erőforrások Minisztériumának Támogatáskezelőjéhez.

Önkormányzatunk vállalja azon költségek kifizetését, amely az utazó tanulók családjait terhelné, tehát a belépő jegyek, a biztosítás és a napi háromszori étkezés finanszírozását.

Az utazás időpontja előre láthatólag 2016. áprilisa. A részletekről az intézmények által szervezett szülői értekezleteken tájékoztatjuk a diákokat és szüleiket, az intézményvezetőket, valamint a tanárokat.