Azonnali kamarai javaslatok a válság enyhítése érdekében

A korona vírus terjedése egyes szektorokban már válság helyzetet okozott. Szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök nagy jelentőségű kormánydöntést jelentett be. Ezek olyan könnyítéseket jelentenek a lakosságnak, a vállalkozások egy részének, amelyek segítségével a családok és a cégek pénzügyi helyzete könnyebbé válik néhány hónapra. A kormány tette mindezt azért, hogy a cégek ne menjenek csődbe, ne kelljen dolgozókat elbocsátani, illetve a családokat ne fenyegesse a fizetésképtelenség csődje.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatai köszönnek vissza a kormánydöntésben. Gaál József az MKIK ipari tagozatának alelnöke elmondta, hogy a kormányfő már a kamara gazdasági évnyitóján kérte a szervezetet, hogy dolgozzon ki olyan javaslatokat, amellyel enyhíthetőek a válság negatív hatásai. Olyanokat, amelyekkel megelőzhetőek egyes gazdasági szektorok szereplőinek a csődbe jutása. A kamara néhány nap alatt egy azonnali cselekvési programot tett le a kormány asztalára. Ez olvasható ki a szerdán bejelentett kormány intézkedésekből. Az MKIK alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakmai munka koránt sem ért véget. Egy olyan további csomag kidolgozása is folytatódik, amely ágazatonként végez elemzéseket, majd leteszi azokat a további javaslatokat, támogatási lehetőségeket, amelyekkel a gazdaság szereplői könnyebben vészelik át a válságot. Ezt a következő hetekben készíti el az MKIK vezetése. Gaál József aláhúzta: az intézkedéseknek a lényege az, hogy a nehéz helyzetben minél tovább fent lehessen tartani a válság által leginkább sújtott ipari-, szolgáltató, logisztikai-, a vendéglátóipari – és a turisztikai vállalkozások működését, a foglalkoztatást. Ellenkező esetben néhány hét után a cégek döntő része nem fogja tudni fizetni a dolgozók bérét sem.

A kamarai javaslatcsomagban olvasható, hogy az állam vállalja át a bérre rakodó terheket, ezzel tehermentesítve a vállalkozásokat annak érdekében, hogy megmarad a dolgozók nettó fizetése. Javasoltuk a SZOCHO mielőbbi csökkentését is. A likviditást segíti az MNB hitelmoratórium javaslata, ezt a kamarai vezetés támogatta. Ez a vállalkozások esetében néhány hónapra felfüggeszti a törlesztéseket, a magánszemélyek esetében pedig december 31-ig. A különböző visszatérítendő fejlesztési támogatásokra is moratóriumot kért a kamara, illetve azt is javasoltuk, hogy a visszafizetésre váró uniós forrásokat nálunk hagyja az Európai Unió vezetése. Ezeket a forrásokat minél előbb vissza kell forgatni a gazdaság vérkeringésébe, mondta végül Gaál József, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozatának alelnöke.

Kecskemét, 2020. március 18.