Bács-Kiskun Megyei Zongoristák XIII. találkozója Kalocsán

A Szendrei Imre Alapítvány Kuratóriumának és a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Tantestületének szervezésében öt korcsoportban tizenkét zeneiskola hetvenhét jelentkezője bizonyíthatta tehetségét a kalocsai származású zongoraművész, Szendrei Imre emlékére rendezett Bács-Kiskun Megyei Zongoristák találkozóján.

A szakmai zsűri elnöke Dombiné Kemény Erzsébet az SZTE főiskolai tanára, a Szendrei emlékkönyv szerzője volt. Emellett Dobai Tamásné és Lestákné Valasek Szilvia, a Szekszárdi List Ferenc Zeneiskola tanárai döntöttek a végeredményről. Minden korcsoportban három díjat osztott ki a zsűri.

A rendezvényt Angeli Gabriella önkormányzati képviselő nyitotta meg:

„Megtiszteltetés számomra, hogy Fehérvári István igazgató úr felkért a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozójának megnyitására, hiszen nemrég még én is ott ültem valamelyik sorban, és izgultam, lányom, hogy fog szerepelni. Emlékszem, mikor Beethovent, Chopint és Debussyt gyakorolva készültünk a nagy megmérettetésekre.

Büszkeséggel tölt el, hogy városunk zeneiskolája rendezheti meg e nagy múltra visszatekintő, Szendrei Imre nevéhez fűződő találkozót, melyen megyénk számos zeneiskolája képviselteti magát. Ebben az évben 9 település zeneiskolájából érkeztek hozzánk a legkiválóbb növendékek.

Ők igazán szerencsések, hiszen a zenélés művészetén keresztül lehetőséget kapnak érzelmeik mélyebb kifejezésére, saját személyiségük kinyilvánítására. Mindezzel sokunk számára okoznak tartalmas kikapcsolódást a kisiskolás korosztály gyermeki dalaitól az igazán komoly művek bemutatásáig. A zene felemelő érzés, ezt mindannyian érezhetjük, akik találkoztunk már valamilyen hangszeres játékkal. Nem csak kulturális élmény, hanem közösséget összekovácsoló erő is ez egyben, mellyel a fiatal növendékek sokkal többet tanulnak és tapasztalnak annál, hogy kifejlesztik a zongorázás képességét.

A mai napon díjazástól függetlenül mindannyian nyertesek vagyunk: a közönség soraiban ülő hallgatóság, és a lámpalázas kis növendékek is, hiszen a kezdetektől fogva olyan csodálatos zenei élménnyel gazdagodtak, mellyel mindannyiunk hétköznapjait szebbé varázsolják.

Kívánok mindenkinek sok sikert a mai szerepléshez és fáradhatatlan szorgalmat az elkövetkezendő évek munkájához! Köszönöm Igazgató Úrnak és a zenetanároknak azt a kitartó és lelkes munkát, amellyel városunk diákjait a zene és a zenélés szeretetére oktatják.”

XIII. Bács-kiskun Megyei Zongoristák Találkozójának kalocsai eredményei:

I. korcsoport:
– Horváth Elvíra Kíra – kiemelt nívódíj+ korcsoportjában a legjobb kalocsai versenyző;
– Mezei Adél – kiemelt nívódíj
– Kehrer Ákos – nívódíj+ különdíj

II. korcsoport:
– Fehérvári Emma – kiemelt nívódíj 3 korcsoportjában a legjobb kalocsai versenyző
– Balogh Lili – nívódíj + különdíj
– Bolvári Eszter – nívódíj
– Solymosi Lilla – nívódíj + különdíj
– Zalavári Álmos – nívódíj + különdíj

III. korcsoport
– Körmendy Márton – nívódíj + korcsoportjában a legjobb kalocsai versenyző

Felkészítő tanárok: Felnagyné Geri Emese, Filus Mónika, Haskóné Apagyi Judit, Vízi Melinda