Beszámolók, multifunkciós rendezvénycsarnok-terv, pályázatmódosítás – a legutóbbi testületi ülés napirendjén

Legutóbbi (május 31-i) képviselő-testületi ülésen tárgyalták a képviselők a költségvetési rendelet az év e szakában esedékes módosítását, mely mind a jogszabályi követelmények kielégítése, mind a szakszerű előirányzat gazdálkodás megvalósítása miatt szükséges – áll az előterjesztésben.

Napirendre került a Szociális Központ és az Origó Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a Bölcsőde szakmai beszámolója. Mindkét anyagot egyhangúan fogadták el. A polgármester arról tájékoztatott, hogy a kormány 4,5 milliárd forintot irányzott elő bölcsődefejlesztésre és bővítésre, mely pályázati lehetőségek várhatóan a nyár végén nyílnak meg. Ha a kiírt pályázati feltételek megfelelnek Kalocsának, akkor a város is fog pályázni.

Multifunckiós rendezvénycsarnok építésének a lehetőségéről is tárgyaltak a legutóbbi ülésen. Mivel minden akadály elhárult az elől, hogy a Foktői úti laktanya város által átvett területén megkezdődjenek az ipari beruházások száz százalékos támogatottságú pályázati forrásból, megvalósulhat a testület korábbi döntése: a Kalocsai Parkgondozó Kft. átköltöztetése a jelenlegi, Érsekkert melletti telephelyről erre az ipari területre. A felszabaduló telephely hasznosítására a testület zöld utat engedett a Kalocsai Sport Egyesület számára, amely úgynevezett TAO támogatásból készíttetne terveket egy multifunkciós csarnok kialakítására a város frekventált turisztikai és rendezvény-zónájában, az Érsekkert mellett. Mivel az egyesület ezt a tervezést TAO forrásból finanszírozza, ez a városnak egyetlen forintjába se kerül, viszont a kész tervekkel felkészülten tudnak várni egy kedvező pályázatra.

Ugyanezen az ülésen hangzott el, hogy a Méhecskék Sportegyesület által korábban műfüves pályára beadott pályázat műszaki tartalmát az MLSZ elutasító határozata miatt módosítani kellett élőfüves pályára. A tulajdonos nevében a hozzájáruló nyilatkozatot megadta a testület.

Az önkormányzat harkányi üdülőjére korábban jelentkezett vevő elállt vásárlási szándékától, ezért a testület pályázatot írt ki az ingatlan eladására.

Elutasította a testület a Tomori Pál Főiskola ajánlatát, mely azt tartalmazta, hogy az eddig felhalmozódott mintegy 12 milliós forintos épülethasználati és egyéb költségekből 5 millió forintot fizetne meg az önkormányzatnak. A képviselők úgy döntöttek, hogy nem fogadják el az ajánlatot, és a teljes összeg megfizetésére jogi eljárásban köteleztetik a főiskolát.

Sürgősségi napirendként tárgyaltak egy ingatlanra érkezett vételi ajánlatot, melyen a dunaszentbenedeki székhelyű cég naperőmű (napelem-park) létrehozását tervezi. Mivel a kínált négyzetméret ár a becsült értéktől jóval elmaradt, a testület elutasította az ajánlatot, egyben döntött a terület pályázat útján történő értékesítéséről.