Cserediákok jártak a Kertvárosiban…

Az őszi szünet kezdete előtt újra német diákoktól voltak hangosak Kalocsa utcái. 2015. október 10-én, szombaton érkezett 16 német tanuló 2 kísérőtanárral a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola 7. osztályos diákjaihoz. A „kertvárosis” diákok lelkesen üdvözölték nem olyan rég látott barátaikat, hiszen tanulóink ez év májusában kirándultak Kirchheim unter Teck városába. Vendégeink a látogatás első napjait családi körben töltötték . A szülők érdekes programokat szerveztek a hétvégére, volt, aki a fővárosban töltött el egy napot, míg mások Kalocsa környékén szórakoztak.

Hétfő reggel a kis csapat sok élménnyel gazdagodva gyülekezett az iskola ebédlőjében. Reiterné Fekete Magdolna igazgatónő köszöntője után az 5. illetve a 6. osztályos tanulók műsorát hallhatták a német gyerekek, amit az iskola rövid bemutatása követett. A változatos programokkal teli hét során a német gyerekeket magyar vendéglátóik is elkísérték. Kulturális programsorozat első állomása Szekszárd volt, ahol a napsütéses októberi időben a kilátóból csodálhatták meg a várost. Ezt követte a szekszárdi német színház egy darabjának a megtekintése, mely nagy sikert aratott diákok és tanárok körében egyaránt.

DSC03519

Dr. Bálint József polgármester úr is köszöntötte a cserediák programban részt vevő kollégákat és diákjaikat az Önkormányzat dísztermében. Útjuk innen az Érseki Könyvtárba majd a Kincstárba vezetett. Az Érseki Kincstár felfedezését feladatok segítették, melyeket nagyon élveztek látogatóink. Természetesen a legügyesebb diákok jutalomban részesültek. A Porcelán Manufaktúrában kézügyességükről is számot adhattak a gyerekek. Az épületben folyó munkálatok megismerése után, mindenki készíthetett saját hűtőmágnest kalocsai mintával, amit természetesen haza is vihettek magukkal.

A programok összeállítása során fontos volt számunkra, hogy a német gyerekek megismerjék a Kalocsán élő emberek hétköznapjait, hagyományait, városunk múltját. Így idén sem maradhatott el a Puszta program. Bár az időjárás nem kedvezett a „pusztaolimpia” elnevezésű játéknak, de vendégeink megismerhették a csikósok életét, a ritka őshonos állatfajtákat, mint a magyar szürke- marha, racka juh, mangalica vagy a szamárcsikók. A nap fénypontja a zord idő ellenére a lovaskocsikázás volt. A programok kiemelkedő állomása volt a bátyai Chili Trade üzem látogatása, ahol a diákok éltek a lehetőséggel és magukkal vittek egy” csipetnyit” a világhírű paprikából. Az utolsó kulturális program a hajósi Barokk Kastély volt, ahol a német – illetve a magyar diákok párosan fejtették meg a tárlatvezetéshez kapcsolódó kérdéseket, több-kevesebb sikerrel.

DSC03500

Természetesen a szórakozás sem maradhatott el a hét folyamán. Városfelfedező játék segítségével ismerték meg vendégeink városunk minden szegletét, egyik délután a helyi uszodában pihenhették ki magukat, illetve közös testnevelés óra keretében csapatversenyek során küzdhettek meg egymással. A családok jóvoltából a Duna parton együtt szórakozhatott szülő, gyerek és tanár egyaránt finom házi sütemények mellett.

Gyorsan elszállt a hét, de az együtt töltött idő meghatározó emlék maradt mind a 34 diák életében. Ez az élmény iskolánk és városunk számára is fontos tégla a partnerkapcsolat építésében. Köszönet érte mindazoknak, akik segítségükkel hozzájárultak a cserekapcsolat megvalósításához!