Deák „Dixi” Ferenc Birkózó terem

Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. február 12-i ülésén határozatban döntött arról, hogy a Városi Szabadidő és Sportközpont (Kiss János u. 2.) felújított birkózó termét – Deák Ferenc birkózásban elért érdemei elismeréseként – Deák „Dixi” Ferenc Birkózó teremnek nevezi el, és a birkózóterem falára emléktáblát helyez.

Kalocsa Város Önkormányzatának Gyermek, Ifjúsági és Sport Bizottságához kérelem érkezett a kalocsai birkózó terem elnevezésével kapcsolatban. A Deák család arra kérte a bizottságot, hogy ha foglalkoznak a birkózóterem nevesítésével, vegyék figyelembe Deák Ferenc „Dixi” elévülhetetlen érdemeit, munkáját, melyet a kalocsai birkózásért végzett.

dixi_209Deák Ferenc birkózóként is komoly eredményeket ért el Kalocsán. Többszörös Birkózó Bajnok Leventeként „Arany Oklevél”-ben részesült, a Magyar Testnevelési és Sportszövetség „A Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója” díjat adományozta számára, a Magyar Birkózó Szövetségtől „Elismerő oklevelet” kapott, Kalocsa Város Önkormányzata „Posztumusz Kalocsa Város Sport Díjjal” tüntette ki. Edzői tevékenysége messze felülmúlta sportolói eredményeit. Megteremtette, majd magas szintre emelte a kalocsai birkózást.

A Gyermek, Ifjúsági és Sport Bizottság 2015. január 21- i ülésén tárgyalta a család kérelmét, és 1/2015. (I.21.) GYISB. számú határozatával egyhangúan támogatta, hogy a Városi Szabadidő és Sportközpont felújított birkózótermét, Deák”Dixi” Ferenc Birkózó teremnek nevezze el a Képviselő-testület, valamint, hogy a birkózó terem falára emléktábla kerüljön.