DR. BÁLINT JÓZSEF POLGÁRMESTER TÁJÉKOZTATÓJA A MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN ELHELYEZETT GIPSZ SZOBORMÁSOLATOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ KALOCSA VÁROS LAKOSSÁGÁNAK

Kalocsa Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a lakosságot a Kalocsa Szent István király út 2-4. sz. alatti Művelődési Központban elhelyezett gipsz szobormásolatokkal kapcsolatban.

A Kalocsai Városi Tanács 1977. november 25-én átvett, és elhelyezett a Művelődési Központ folyosóin a Szépművészeti Múzeumtól letétbe kapott 18 db. gipszmásolatot. Ezek 40 éve díszítik az épületet. Soha nem voltak a város tulajdonában, ideiglenes kaptuk őket.

Hozzánk nőttek, megszerettük őket, ékesítették az 1977-ben, majd 2008-ban felújított épületet. Sokan nem is tudták, hogy ezek a művek nincsenek a város tulajdonában.

Magyarország kormánya a 1031/2013, valamint az 1397/2013 sz. kormányhatározataival a Liget Budapest Projekt keretében elrendelte a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének bemutatását a komáromi Csillag erődben megvalósítandó kiállításon.

Ehhez szükség van a Magyar Állam tulajdonában és a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésében levő 18 db Kalocsán elhelyezett gipszmásolatra is, így ezeket kötelességünk volt visszaszolgáltatni.

A város vezetőjeként megpróbáltam a döntést módosíttatni, de megváltoztatni nem sikerült.

A szobrokat 2017. november 16-én a Szépművészeti Múzeum munkatársai elvitték, megakadályozni nem lehetett, hiszen az övék.

Néhány elemet a falból kellett kivésni, amely némi rombolással járt. Erről jegyzőkönyvet vettünk fel, a javítást a múzeum finanszírozza.

Az épület folyosóin a továbbiakban kalocsai és Kalocsa környéki alkotók kiállításának kívánunk helyet biztosítani.

 

                                                           Dr. Bálint József polgármester