Elfogadták Kalocsa bűnügyi-közbiztonsági helyzetének 2014. évi beszámolóját

A Képviselő-testület elfogadta a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetőjének 2014. évre vonatkozó beszámolóját, mely tájékoztatást ad az elmúlt év feladatai és eredményei mellett a 2015-ös év célkitűzéseiről egyaránt.

A 2013-as évhez viszonyítva 2014-ben csökkent városunkban a regisztrált bűncselekmények száma. Az évi 500-nál kevesebb bűntettel Kalocsa továbbra sem tekinthető veszélyeztetett településnek. Csökkent a testi sértések, garázdaságok, lopások, lakásbetörések, zsarolások, rablások száma is a térségben, a kábítószer kereskedelemhez köthető esetek mennyisége pedig 7-ről 1-re mérséklődött. További változást a térfigyelő hálózat bővítésétől remélnek.

A lakosság részéről közérdeklődést vagy felháborodást kiváltó – nem kiemelten kezelt – bűncselekmény az érintett időszakban nem történt.

A közlekedésbiztonság helyzetét tekintve 2014-ben 15 százalékkal nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma, ebből 5 végződött halálesettel. 116 fő ittas vezetővel szemben került sor rendőri intézkedésre, a bűncselekmények felderítése- és az átutazó bűnözők kiszűrésének elősegítése végett pedig 26.599 alkalommal igazoltattak az említett időszakban.
Fokozott veszélyt jelentenek a kivilágítatlan kerékpárosok és a fényvisszaverő mellényt nem használó gyalogosok, emiatt nagy hangsúlyt kap az említett csoportok ellenőrzése.

A közbiztonság érdekében kiemelten fontos feladat a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése, így fokozták a gyalogos járőr szolgálatokat a belváros területén. Rendezvények idején segítségnyújtásként, a polgárőrség aktív támogatásával biztosítják továbbra is az érintett helyszíneket.

A város közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében a jövőben is kiemelt feladat a rendszeres és látható rendőri jelenlét biztosítása.

A Rendőrség célja az elért jó eredmények szinten tartásán túl a jövőbeni bűncselekményszámok csökkentése és a nyomozások eredményességének megtartása is. Napi kapcsolatban állnak a helyi televízióval és rádióval, így a lakosság bárminemű eseményről való azonnali tájékoztatása továbbra is biztosított a térségben.

kalocsa-rendőrség