Elfogadták a város bűnügyi, közrend és közbiztonsági helyzetéről készült 2015. évi beszámolóját

Képviselő-testületünk a nyár folyamán fogadta el a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetőjének 2015. évre vonatkozó beszámolóját, mely nem csupán az elmúlt év feladatairól és eredményeiről nyújtott felvilágosítást, tájékoztatásként szolgált a Kapitányság 2016-os évet érintő célkitűzéseivel kapcsolatban is.

A 2014-es évhez viszonyítva 2016-ban jelentősen csökkent a városunkban regisztrált bűncselekmények száma. Az elmúlt három évben folyamatos mérséklődés volt tapasztalható e téren. Bár a közterületen elkövetett bűncselekmények száma emelkedett, ez a mutató így is jóval a korábbi évek szintje alatt maradt 2015-ben.

Csökkent a 100.000 főre jutó bekövetkezett jogsértések aránya is, így Kalocsa közbiztonsági-bűnügyi szempontból továbbra sem tekinthető veszélyeztetett településnek.

Csökkent a város területén regisztrált, kiemelt bűncselekmények száma is 2014-hez képest. Az értékelt időszakban befejezett emberülés nem történt.

A testisértések száma maradt 18, a garázdaságé 13-ról 16-ra nőtt, a rongálások mutatója 12-ről 6-ra csökkent, a kábítószer kereskedelem bűncselekmények száma pedig változatlanul 1 maradt. A csökkenés elsősorban a lopások, rablások mérséklődésével magyarázható.

A lakosság részéről közérdeklődést vagy felháborodást kiváltó – nem kiemelten kezelt – bűncselekmény nem volt tapasztalható.

Kedvező változást jelent az előző esztendőhöz képest az ismerté vált bűncselekmények csökkenése is. A bűnesetek gerincét továbbra is a vagyon elleni cselekmények kategóriájába tartozó jogellenes esetek alkotják. Ezek visszaszorítására nagy hangsúlyt fektet a Rendőrség az elkövetkező időszakban.

A nyomozási eredményesség terén elmondható, hogy a 2014. évi 53,4%-kal szemben 74,8%-ra nőtt a Kapitányság eredményessége 2015-ben.

A Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területének közlekedésbiztonsági helyzetét vizsgálva 7,7%-os csökkenés tapasztalható az előző évéhez képest. 2015-ben 96 személyi sérüléses baleset történt a körzetben. A regisztrált közlekedési balesetek közül a halálos és súlyos kimenetelűek száma stagnált, míg a könnyű sérülések száma mérséklődött a tavalyi évben.

A fokozott figyelmet igénylő 51-es főúton továbbra is hangsúlyosabb jelenlétet biztosítanak a Rendőrség munkatársai, az ittas vezetést pedig ezután is kiemelten kezelik majd, újabb fokozott akciók szervezésével a jövőben.

Fokozott veszélyt jelentenek a kivilágítatlan kerékpárosok és a fényvisszaverő mellényt nem használó gyalogosok is. Emiatt nagy hangsúllyal ellenőrzik őket ezután is.

Az illegális migráció elleni közös fellépésből a kalocsai rendőrök is kivették részüket az 51-es főút kijelölt szakaszainak felügyeletével és az M9 autópálya „Szent László” Duna-hídra tervezett mélységi ellenőrzések során.

A közbiztonság érdekében továbbra is kiemelt feladat a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése, így fokozták a gyalogos járőr szolgálatokat a belváros területén. Rendezvények idején segítségnyújtásként, a polgárőrség aktív támogatásával biztosítják ezután is az érintett helyszíneket. A közbiztonság fenntartása és javítása érdekében pedig a jövőben is kiemelt feladat a rendszeres és látható rendőri jelenlét biztosítása városszerte.

2016-ban folytatódik az „Iskola Rendőre Program” és a Rendőrség Biztonságra Nevelő Programja is

A Rendőrség célja az elért jó eredmények szinten tartásán túl a jövőbeni bűncselekményszámok csökkentése és a nyomozások eredményességének megtartása egyaránt.

A Kapitányság napi kapcsolatban áll a helyi televízióval és rádióval, így a lakosság bárminemű eseményről való azonnali tájékoztatása továbbra is biztosított a térségben.