Elindult a Kalocsa-Kúla vízitúra

Kúla Kalocsa testvérvárosa, az írásbeli szerződésen túl nagyon aktív a két település kapcsolata, közös programok, közös pályázatok és iskolák, számtalan civil szervezet között történt kapcsolatfelvétel, valamint magánemberek között szövődött barátság már a tíz év alatt. Kúla zömében szerbek lakta város, a magyarság mindössze 6 százalék, azonban az itt működő Kúlai Magyar Népkör nagyon sokat tesz azért, hogy a maroknyi magyar megőrizze kultúráját, emlékeit, magyarságát.

Tavaly közösen nyert egy nemzetközi pályázatot a két város, melynek a neve: IPA INTERREG Régi szokások új köntösben. A pályázat keretében már számtalan program megvalósult, kalocsai és kúlai diákok táborozása Szeliden, testvérvárosi majális, workshop a gazdasági együttműködés elősegítésére, találkozók, közös kulturális programok, testvérvárosi majális.

Hamarosan elérkezik a pályázat időtartamának a vége, s ezt szeretnék megkoronázni valami különleges programmal a kalocsaiak: egy lelkes csapat kenukkal indult útnak szeptember 2-án, hétfőn reggel, hogy a Dunán, majd útjukat csatornákon folytatva vízen érkezzen a testvérváros nagy ünnepére, a birkafőző fesztiválra, amire, mint minden évben, idén is meghívták Kalocsa delegációját. A csapat vezetője Bolvári Ferdinánd képviselő, aki a feleségével együtt nagyon sokat tett azért, hogy ez a túra megvalósulhasson.

Tizenketten vágtak neki vízen – egyrészt a Dunán, majd a Ferenc-csatornán –, négy kenuval a 160 kilométeres útnak, ketten pedig kisbusszal követik a csapatot, a sátrakat, felszereléseket szállítva megállóhelytől megállóhelyig. A tervek szerint az útirány a következő: a hétfői Meszesi indulás estéjén Dunafalván lesz az első megálló, éjszakázás. Kedden Bezdán (a határt szárazföldön tudják csak átlépni), szerdán Zomborban éri őket az este, ez utóbbi helyen, mivel nincs a víz közelében szállás, sátorozni fognak. Csütörtökön már a Kúlához tartozó Szivácon nézhetik a csillagokat és pénteken fognak behajózni Kúlára.

Mindezeket az indulás előtt dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója mondta el, majd a felsorakozott csapatot és az üdvözlésükre összesereglett mintegy száz érdeklődőt dr. Bálint József Kalocsa és Damjan Miljanić Kúla polgármestere köszöntötte, mindketten eredményesnek és a két település barátságát még szorosabbra fogó lehetőségnek, valamint az Európai Unió szellemiségét erősítőnek nevezték a megvalósuló pályázatot, jó utat kívánva a vízre szálló csapatnak.

Stílusosan a Queen: We Are The Champions (Mi vagyunk a bajnokok) zene szólt, míg a csapat levonult a partra és felsorakozott a kenuk mellett még egy indulás előtti utolsó csapatkép készítésére, aztán vízre szálltak és elindultak Kúla felé.

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár pedig reggelivel kedveskedett a parton összesereglett üdvözlőknek, sőt még apró ajándékokat is adtak mindazoknak, akik gyalog, futva vagy kerékpárral érkeztek ki a meszesi Duna-partra búcsúztatni a csapatot.