Elkészült az Alkotmány utca felületzárása

A városüzemeltetési feladatok körében folynak a burkolatfestés, burkolatjavítási munkálatok a városban, valamint elkészült az Alkotmány utca Mátyás király utcától az Ecetgyár utcáig tartó szakaszának a teljes felületzárása.

A Szent István és a Hunyadi utcák végén, de a város egyéb forgalmasabb helyén is megtörténtek a burkolatfestési munkák, a városi rendőrkapitányság előtt, valamint a katolikus iskola melletti zebránál rázóborda került felfestésre.

Több utcában megtörtént a kritikus útszakaszok javítása, az útfelület felmarásával és újraaszfaltozásával a Negyveni út, Petőfi Sándor utca, Szent István király úti körforgó, Mátyás király utca, Ady Endre utca szakaszain.

Sajnos az utóbbi években szinte nullára csökkentek a belterületi úthálózat javítására kiírt pályázatok, így a városi önkormányzatnak saját forrásból kell megoldania az állagfenntartást. A korábban már a Tavasz és Gém utcáknál, valamint a Vigadó soron alkalmazott technológiával sikerült most a városban egy újabb útszakaszt, az Alkotmány utca Mátyás király utcától az Ecetgyár utcáig tartó szakaszának a teljes felületzárását megoldani.

Nem aszfaltburkolattal történt a kivitelezés, így mivel a bekerülési költsége is egynegyede az aszfaltosnak, sikerült az egész útszakaszt leburkolni. Az alapanyag két különböző fajtájú zúzottkőből, folyamatos és folytatólagos szemeloszlású zúzalékból áll, amelyhez a helyszínen bitumenes kötőanyagot adagolnak.

Ezt a könnyedén terülő anyagot juttatják a gépből az útfelületre, melyet aztán kézi korrigálással terítenek, mely leköveti ugyan a meglévő burkolat felületi egyenetlenségeit, de egy kiegyenlítő kopórétegre kerül rá.

Ez a technológia megfelelő karbantartás esetén 5-10 évig biztosít jó minőségű felületet, ami nyilván nem lesz billiárd-asztal-simaságú, és kisebb bordázatok, hullámok megjelenhetnek rajta, de az így javított utcákban a korábbinál sokkal komfortosabb közlekedést tesz lehetővé.