Elutasította a testület a csatlakozási kérelmeket

A legutóbbi testületi ülésen mindössze egyetlen napirend szerepelt. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társuláshoz (melyet 13 település alkot jelenleg és Kalocsán van a székhelye) öt település nyújtott be csatlakozási kérelmet egy budapesti ügyvédi irodán keresztül: Bölcske, Madocsa, Németkér, Györköny, Bikács és Dunapataj.
A TEIT alapszabályában benne van, hogy ezeket a döntéseket a társulás minden önkormányzatának meg kell tárgyalnia, és minősített többséggel meghozott határozatával egyhangúan kell döntenie akár a felvételről, akár az elutasításról.


Dr. Bálint József polgármester az ülésen elmondta, hogy a TEIT-nek kétféle szerződése van, egyik a Paksi Atomerőművel meglévő 10 éves polgárjogi keretszerződés, mely az erőmű 12 kilométeres körzetében lévő településekre vonatkozik. A másik az RHK-val között szerződés, melyre az Atomtörvény vonatkozik, ami kimondja, hogy az ilyen üzemeknek a közigazgatási határával érintkező települések kaphatnak az Atom Alapból összeget kimondottan kommunikációs és tájékoztatási célokra.
A TEIT tanácsa a benyújtott kérelmet megvitatta, és mivel a jelen jogszabályok ismeretében nem látnak lehetőséget a felvételre, ezért egyhangúlag nemleges állásfoglalást fogalmazott meg, a döntés viszont a települések önkormányzatainak a kezében van.
A kalocsai képviselő-testület kérdés és vita nélkül elfogadta az előzetes állásfoglalást, és egyhangúlag elutasította a csatlakozásra vonatkozó kérelmet.