Elvi támogatás a volt Foktői úti laktanyában kialakítandó munkásvárosra

A paksi székhelyű PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. támogatói nyilatkozat tételére kérte Kalocsa Város Önkormányzatát, hogy hozzájárul elviekben ahhoz, hogy a Foktői úti laktanya területén munkásszállást és kiszolgáló létesítményeket alakítsanak ki a Paks2 építkezésre érkező munkások elszállásolására.

A PIP Kft.-t bízták meg ugyanis a paksi beruházáshoz kapcsolódó mintegy 6-7 ezer fős szakemberállomány elhelyezési és lakhatási lehetőségei előkészítésében és megvalósításában. Több helyszínt megnéztek, és a helyszínek adottságainak, infrastruktúrával való ellátottságának, az idő, a költségek felmérésének vizsgálata során a kalocsai volt Foktői úti laktanya is a lehetséges helyszínek közé került. Ahhoz, hogy tovább tudják folytatni a tervezési munkát, szükség volt Kalocsa város képviselőinek elvi támogatói nyilatkozatára.

Csuka László, a kft. ügyvezetője személyesen is megjelent az ülésen, és kiegészítésként elmondta, hogy körülbelül 6500 munkás érkezik, zömében oroszok, de szlovák, cseh és francia munkások is érkeznek és persze magyarok is. Az orosz fél kifejezett kívánsága volt, hogy olyan munkásszállást alakítsanak ki, amely legalább 1500 ember be tud fogadni, és a felmérések szerint a kalocsai volt laktanya akár ötezer ember lakhatását is tudja biztosítani. A munkások ütemezetten érkeznek az építkezésre, a kezdeti szakaszban 7-800 fő, és a csúcsidőben lehet majd csak számítani az említett 8 ezer emberre.

Ezenkívül, mint mondta, a kalocsai vállalkozások is jól járnának, hiszen ennyi embernek nemcsak szállásra, hanem különböző szolgáltatásokra is szüksége van, fodrászra, mosodára, étkezésre, valamint különböző sportolási és szórakozási lehetőségekre. Az orosz igényekre tekintettel több focipályát alakítanának ki, edzőtermeket, valamint pingpong és biliárdozási lehetőséget.

Az ügyvezető elmondta, hogy egy nagyon jól kialakított „városkában” gondolkodnak, üzletekkel, szolgáltató és sportlétesítményekkel, és meghagynák a fás-ligetes részeket is. Kihangsúlyozta, hogy a városkába csak portai ellenőrzés után lehet majd belépni, és oda alkoholt bevinni tilos. Biztonsági szolgálat is lesz.

Szóba került a paksi építkezés befejeztével, a munkások kiköltözése után a majdani hasznosítás lehetősége is, melyre az ügyvezető elmondta, vannak már elképzelése, és semmiképpen nem szeretnének egy szellemvárost hátrahagyni. Erről majd a várossal közösen kell dönteni, akár időseket gondozására alkalmas intézményt is ki lehetne majd itt alakítani.

A képviselők közül volt, aki aggodalmának adott hangsúlyt, hogy mi lesz, ha a munkásvárosban elhelyezett többezer ember Kalocsa városban szeretné „kiengedni a gőzt”, vagy felmerült, hogy ha a híd építése csúszni fog, akkor milyen vészforgatókönyv lép életbe, és volt, aki a város fejlődésének kihagyhatatlan lehetőségét hangsúlyozta, azonban a szavazáskor egyhangú volt a grémium döntése: tizenegy igen szavazattal megadták a támogatást a munkásváros kialakítását célzó tervekre.