EMELKEDNEK A DIÁK- ÉS GYERMEKÉTKEZTETÉS ÁRAI ÁPRILIS 1-TŐL

Képviselő-testületünk március 22-i döntése alapján 5%-kal emelkednek a gyermekétkeztetés árai városunkban a 2017-es évben. Kiss-Ilka Anikó, a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény (KKI) vezetője az ülésen személyesen is beszélt az áremelés szükségességéről.

2015. január 1-gyel vezették be a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló hatályos rendelet, mely szigorú feltételeket támaszt az étrendek összeállításával kapcsolatban. Előírják, hogy napi egyszeri étkezés esetén az étkezést szolgáltatónak biztosítania kell minden gyermek és diák számára legalább egy adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztását, ebből tíz élelmezési napot tekintve átlagosan minimum három alkalommal nyers formában.

Az intézmény munkájának szakmai keretét is ez a rendelet adja, melynek iránymutató értékeit a jövőben is betartani szükséges. A KKI emellett fontosnak tarja az életkornak megfelelő kálcium mennyiség biztosítását, valamint, hogy minél több alkalommal egészséges, például teljes kiőrlésű pékárut kaphassanak a gyerekek.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályával történt egyeztetés folyamán egyértelművé vált, hogy az ellenőrző szervek a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak majd a közétkeztetési feladatokat ellátó konyhák munkájának ellenőrzésére, azon belül is az előírt tápanyag tartalom értékeinek betartására. Ahhoz viszont, hogy az intézmény a közétkeztetési rendeletnek és az ellenőrzést végző hatóságoknak a lehető legnagyobb mértékben meg tudjon felelni, a jogszabályi kötöttségek és az árak emelkedése szükségessé teszik a nyersanyagnorma emelését is.

Az áremelést a minimálbér és a garantált bérminum emelkedése is sürgetővé tette, hiszen ez jelentős többletköltséget jelent az intézménynek, épp úgy, mint a nyersanyagok árában bekövetkezett emelkedés is.

A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény vezetője ez alapján a gyermek- és diákétkeztetés díjának 5 %-os emelését kezdeményezte, mely emelés képviselő-testületünk támogatásával április 1-től lép életbe.