Energetikai korszerűsítés a Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdőben

Megújul a Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő termál részlege, hiszen hamarosan megkezdődik annak fejlesztése, energetikai korszerűsítése. Kalocsa Város Önkormányzata a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány pályázati forrásából láthat hozzá az uszoda felújításához. A felújítás elsősorban a termál medencék működéséhez szükséges villamos energia felhasználás csökkentését irányozza elő.

Jelenleg a két gyógyvizes medencét három hőszivattyúval működteti az üzemeltető, melyek a termálkútból kitermelt víz felmelegítését szolgálják. A mostani elavult rendszerben a gyógyvíz egy szigetelés nélküli távvezetéken át jut el a kitermelés helyétől a vízgépészeti épületig, ahol gáztalanítás és melegítés után kerül a termálmedencékbe.

gy11

A beruházás keretében a jelenleg használt korszerűtlen hőszivattyúkat cserélik le, a szigeteletlen vezetékek helyére pedig hőszigeteltek kerülnek annak érdekében, hogy a víz kevesebb hővesztéssel juthasson el a gépészeti egységig. A víz így a mostaninál lényegesen kisebb mértékű felmelegítést igényel majd ahhoz, hogy a medencékbe juttatva megfelelő hőfokú legyen. Ennek következtében kevesebb lesz az uszoda villamos energia felhasználása is a jövőben.

A fejlesztéshez kapcsolódik egy vákuumszivattyú beépítése is. A termálmedencék vízigénye két kútról biztosított, melyek közül az egyik melegebb vizet tud előállítani a másiknál, és közelebb is van a betáplálás helyéhez. E kút vízhozama önmagában viszont nem elegendő a fürdő ellátásához, ezért szivattyú beépítésével növelik majd e kút víztermelését annak érdekében, hogy a távolabb lévő másik kútból kevesebb vizet kelljen kitermelni a jövőben, így csökkentve a rendelkezésre álló víz melegítési igényét.

Változik a technológia sorrendje is, hiszen a jelenlegi hőszivattyúk túl messze vannak a termálmedencétől, a távolság miatt pedig nagy a hőveszteség, Az új szivattyúk közvetlenül a medence mellé kerülnek majd, ezzel is csökkentve a gyógyvíz felmelegítéséhez szükséges energiabefektetés mértékét.

A 65 százalékos támogatási intenzitású projekt bruttó 46 millió forint ráfordítással valósul meg, így Kalocsa Város Önkormányzata 30 millió forintos támogatásban részesül a pályázat kapcsán.

A beruházás ütemezését tekintve az építési-, szerelési munkák elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult. Ennek eredményeként a kalocsai Vilier Kft. végezheti majd a tervezett fejlesztéseket. A szerződést a napokban írják alá, így az üzemeltetővel történt egyeztetések után megkezdődhet a kivitelezés is. A Kft-nek 3 hónapon belül kell végeznie a munkálatokkal.

A felújítás tartósan nem zavarja majd az uszoda nyitva tartását. Előre láthatóan csupán néhány nap üzemszünettel kell számolni a termálmedence működését illetően.