ÉVNYITÓ TEIT ÜLÉS BALATONFÜREDEN

Január 5-8-ig tartotta szokásos évnyitó ülését Balatonfüreden a TEIT. A találkozón Dr. Bálint József, a társulás elnöke évértékelőjében elmondta, végrehajtották 2016-ra kitűzött programjaikat, részt vettek a hasonló társulásokat összefogó nemzetközi szervezet munkájában, tapasztalatokat gyűjtöttek és elleget tettek alapfeladataik ellátásának is. Ezen az úton kívánnak tovább haladni 2017-ben is, így fő feladataik között a paksi atomerőmű működésének ismertetése, valamint elfogadottságának erősítése továbbra is szerepel.

2016-ban nehezítette a TEIT munkáját, hogy a radioaktív hulladékokkal kapcsolatos tájékoztató és kommunikációs tevékenységre az RHK Kft.-vel és az azt felügyelő minisztériummal a megszokott éves szerződés helyett két féléves megállapodást tudtak kötni, ami jelentős terhet jelentett a szerződött feladatok végrehajtásában és a keret elszámolásában is. Ez évben valószínűsíthető, hogy visszatérnek az éves szerződési formához, jogszabályban foglaltak alapján pedig február elejéig aláírásra kerül a minisztériummal kötendő 2017-es szerződés is. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel 2018-ig érvényes támogatói szerződése van a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulásnak.

Bár a Paks II. projekttársasággal egyelőre még nincs szerződésük, tájékoztató munkájuk része az erőműbővítésről szóló informálás is.

A Paksi Atomerőmű Zrt. múlt évi teljesítményéről Hamvas István vezérigazgató tájékoztatott az ülésen, majd Czibula Mihály kiemelt projektvezető tartott részletes beszámolót az erőmű sikeres C-15 projektjéről a TEIT évnyitó összejövetelen. A program lényege, hogy az atomerőmű 1-4. blokkjainál 12-ről 15 hónapos üzemeltetési ciklust vezettek be, 12 helyett tehát 15 havonta történő üzemanyagcsere-ütem lépett életbe, így évente csak három blokkon kell karbantartást végezni az erőműben. Az innovatív megoldás a blokkok rendelkezésre állásának és teljesítményének javulását, a környezetterhelés csökkentését és az atomerőmű biztonságosabbá válását eredményezte a 2016-os évben.