Folyik a Malom utcai volt szociális otthon felújítása

A „Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Kalocsán”  Európai Uniós pályázat a kivitelezés stádiumába lépett. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 202 millió Ft európai uniós támogatással, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével.

Megkezdődtek a munkák, ennek keretében az épület szinte teljesen megújul, a fő tartó falak maradnak és a tető, melyen elvégzik a szükséges javításokat (ennek a cseréje már nem fért bele ennek a pályázatnak a keretébe).

A homlokzati nyílászárók (ablakok, ajtók) cseréje, az épület homlokzata teljes egészében megújul, homlokzatjavítással, színezéssel, a Malom utcai homlokzatrészen kívül az összes többi hőszigetelést is kap, szintúgy a padlás- és pincefödém. Az épület akadálymentesítve lesz, a meglévő lift is felújításra kerül.

Az épületen belül gyakorlatilag csak a fő tartó falak maradnak a régiek, új helyiségkiosztás lesz, társalgó, ügyfélvárótér, ügyfélfogadó, teakonyha, új vizesblokkok, étkező, az emeleten dolgozói irodák és új vizesblokkok. A teljes épületgépészet felújításra kerül, út fűtési rendszer új kazánokkal, új füstelvezetéssel, új szennyvízelvezetés, új lesz a teljes vízgépészeti hálózat és kiépül az új gyengeáramú hálózat is. Minden helyiség új burkolatot kap, teljes belső festéssel.

Így egy jelenleg üres, kihasználatlan épület teljes felújításával  Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központja részére új telephely jön létre a Malom utca 3. szám alatt, melyben elhelyezésre kerül a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, a nappali ellátás (idősek klubja) és a család és gyermekjóléti szolgáltatás, melyek jelenleg az intézmény székhelyén, Kalocsa, Bem apó utca 19. szám alatt találhatóak, illetve a Család és Gyermekjóléti Központ, mely jelenleg a Kalocsa, Szent István király út 35. szám alatt, az önkormányzat épületében található.

Várhatóan 2020. tavaszára fejeződnek be a felújítási munkálatok, ezt követően már a megújult épületben fogadhatja ügyfeleit a Szociális Központ a szociális alapszolgáltatás keretében.