Általános helyzetkép

Kalocsa Bács-Kiskun megyében, Magyarország déli részén, az Alföldön fekszik a Duna mentén. A település 1000 éves múltra tekint vissza, ősi egyházi érseki székhely, a kistérség gazdasági, kulturális és igazgatási központja.

A kistérség gazdasága alapvetően a mezőgazdaság, valamint az élelmiszerfeldolgozás különféle alágazataira épül, a falvakban pedig a gazdaság szinte kizárólagos bázisa az agrárágazat. A térség messze földön híres terméke a kalocsai fűszerpaprika, de a szántóföldi növénytermesztés (gabona, olajos, fehérje, rostnövények) mellett terjedőben van a zöldség- és gyümölcstermesztés, főként a szőlő- és bortermelés, valamint a biokertészet is.

Országosan elismert élelmiszeripari üzem a KARAMELL Sütő- és Édesipari Rt., illetve a Kalocsai Fűszerpaprika Rt.

A könnyűipar és gépipar területén a KALOPLASZTIK Műanyagipari Kft., Budamobil-Cargo Kalocsai Jármű Szövetkezet, az “EMIKA” Elektromechanikai Zrt., tevékenykednek, mint középvállalkozások. A fenti vállalkozások mindegyike 200-250 főt foglalkoztat, mellyel Kalocsán a legnagyobbaknak számítanak.

Az építőipari vállalatok szerepe dinamikusan nő a térségben (Generál Építőipari Kft., Kalobau

Kft., Kovács és Társa Kft., Ber-Épgép Kft., Első-Dunakavics Kft., Danubiusbeton

Bácska Kft.), virágzik az építőanyag-kereskedelem, és nem elhanyagolható a szállítmányozó cégek ereje sem.

befektet_keretben

2009-ben Kalocsától nem messze Foktőn, meghatározó gazdasági erőt képviselő multinacionális cég, a Glencore települt, amely növényolaj feldolgozással foglalkozó üzem.  A kistérség vállalkozásait a mikro-, kis- és közép méret jellemzi. Ezek többsége főként a szolgáltató szektorban vagy a kereskedelemben működik. Kalocsán jelenleg körülbelül 1400, különféle méretű vállalkozás működik, a kistérség 19 másik településén pedig további körülbelül 2100, melyek mintegy 2/3-a egyéni vállalkozás.