Gyorsabban haladnak a fakivágási munkák, október 30-tól teljes útzár a Bozsó utca – Esze Tamás utca közötti szakaszon

A korábban, 2019. január 24-i képviselő-testületi döntés értelmében a már elkészült főutcai újrafásítási program részeként megkezdődött az I-es szakaszként megjelölt, Szentháromság tér és a Batthyány utca közé eső közterületen az elöregedett, beteg ostorfák kivágása.

A tervben az eddigi ostorfák helyett a belváros viszonyaihoz, az időjárási körülményekhez jobban alkalmazkodó, nagyobb tűrőképességű, az épített környezethez illő egységes mezei juhar fasor telepítése szerepel. A szakértői vélemény szerint a területen található faállomány közel 80 százaléka (egyes szakértői vélemény szerint az egész) – kivéve az utóbbi években telepített pár facsemetétől eltekintve – beteg, korhadt, szilárdságát vesztett, ezért közvetlen balesetveszélyt jelent az arra közlekedőknek. Egyrészt a balesetveszély, másrészt az újonnan javasolt fatípus miatt szükségessé vált az egységesség érdekében a teljes területen valamennyi fa eltávolítása.

A munkálatok október 28-án megkezdődtek, és az ütemezés szerint az I-es szakaszt két ütemre bontva két hétig tartottak volna, október 28-tól 31-ig a Batthyány utca Esze Tamás utca közötti szakaszon, illetve november 4-től 8-ig a Szentháromság tér Esze Tamás utca közötti szakaszon.

Az eredetileg tervezetthez képest gyorsabban tudtak haladni a Vagyonhasznosítási Kft. dolgozói a fakitermeléssel, és két nap alatt végeztek a munkálatokkal, elhordták a fát és összetakarították a területet. Így lehetővé vált, hogy a jövő hétre tervezett munkákat előrehozzuk, és lehetőség szerint még az iskolai szünet alatt a második ütemre tervezett munkák is elinduljanak és lehetőleg be is fejeződjenek.

Október 30-i nappal az Esze Tamás utca – Szentháromság tér közötti szakaszon is elkezdődik a fakivágás és a területelőkészítés a fásításhoz.

November 4-én pedig így át tudják adni a munkaterületet a vállalkozó részére, aki a tuskók eltávolítását és az új, egységes faállomány telepítését fogja elvégezni. Így október 30-tól a Bozsó utca – Esze Tamás utcai szakaszon teljes útzár lesz. A Bozsó utca irányából a Kossuth Lajos utca felé egyirányon haladhat a forgalom, a Kossuth Lajos utcán pedig kötelező haladási irány lesz kitáblázva a Hunyadi utca irányába, nyilván a célforgalmaz a Szentháromság tér környékére beengedik. Ezalatt az idő alatt a Földhivatal és Könyvtár épületét az ott dolgozóknak, ügyfeleknek nem lesz lehetőség gépjárművel megközelíteni.

Az előkészítő munkák végeztével a tuskók gépi és kézi eltávolítása fog megkezdődni, de ekkor már esetleg egy-egy parkoló lezárására lehet csak számítani, sőt a Belvárosi iskola környékén hétvégi munkavégzést terveznek, hogy a főbejáratot a gyerekek, szülők, pedagógusok biztonságosan meg tudják közelíteni.

A faanyag a Vagyonhasznosítási Kft. telephelyére kerül beszállításra, az ép részeket hasznosítják, a többi szociális tűzifaként kerül felhasználásra.