Három új facsemete a bölcsőde udvarára – figyelemfelhívás és szemléletformálás

Az Agrárminisztérium Országfásítási Programjának népszerűsítéséhez kapcsolódóan november 21-én Zsigó Róbert államtitkár, dr. Filvig Géza polgármester, valamint Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója három facsemetét (két korai juhart és egy amerikai hárs) ültetett el a város Zrínyi utcai Bölcsődéjének udvarán az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának keretében, amelynek fő célja a figyelemfelhívás, személetformálás mellett az erdőterület közvetlen növelése is.

Az esemény alkalmából dr. Filvig Géza elmondta, szerencsések vagyunk, hogy ilyen szép környezetben élhetünk, ennyi fa vesz bennünket körül, ezt úgy tudjuk megőrizni, ha ezt a faállományt óvjuk és ha megöregednek, megbetegednek, akkor pótoljuk azokat. Nem véletlen a helyszín választás, a jövőnket jelentő gyermekek felcseperedésével párhuzamban fognak ezek a facsemeték is nőni, erősödni. Üdvözölte a kormány fásítási programját és örül, hogy Kalocsa is bekapcsolódhatott ebbe.

– A kormány számára kiemelten fontos a természeti környezet védelme, ezt szolgálja az Agrárminisztérium által indított Országfásítási Program is – folytatta Zsigó Róbert államtitkár, melynek keretében áprilisig Bács-Kiskun megyében16 településen 40 hektárnyi területen 182 ezer facsemetét, fognak elültetni, országosan körülbelül 2 milliót. Az Agrártárca számos forrást biztosít, hogy a gazdák, az önkormányzatok és magánszemélyek fát tudjanak ültetni, hamarosan indul egy 500 millió forintos keretösszegű pályázat, mely a civil szervezetek mellett az önkormányzatoknak biztosít lehetőséget a faültetésre. – Az egész ország gyarapodni fog ezzel a programmal – zárta gondolatait az államtitkár.

A térség állami erdőgazdálkodója, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony választ adhat a meglévő erdők fenntartásával és újak telepítésével, így örömmel kapcsolódtak ehhez a programhoz. Arra bíztatnak minden önkormányzatot, hogy kapcsolódjanak be ebbe a programba, erre a célra európai uniós források is rendelkezésre állnak.

Dr. Filvig Géza polgármester ezt követően még elmondta a sajtó képviselőinek, hogy a kalocsai önkormányzat a folyamatban lévő (Szent István király úti, Csajda kerti) fásítási programokon kívül nyolcvan fát ültet el a város különböző pontjain, és reméli, hogy a fák növekedése és fejlődése szimbóluma lesz Kalocsa fejlődésének, az élhető városkialakítása kezdeti lépéseinek.