Határon átnyúló együttműködés Kalocsa, Petrőc és Kirchheim unter Teck között

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától, Backi Petrovac szerbiai településtől egy közös, kulturális-turisztikai célú pályázat benyújtására.

Backi Petrovac (Petrőc) vajdasági település képviselőivel a kalocsai delegáció 2018 májusában találkozott Kirchheim unter Teck-ben, a „Wir leben Europa” nemzetközi testvérvárosi program keretein belül. A vajdasági település lakosságának nagy része szlovák nemzetiségű, a kirchheimi kapcsolat létrehozása az egykori Bulkes, illetve ma Maglic nevű település Németországba áttelepített lakóinak és leszármazottainak kezdeményezésére jött létre, akik ma Kirchheim területén élnek.

Petrőc polgármestere abból a célból vette fel a kapcsolatot városunkkal, hogy a két város nyújtson be közös pályázatot az EU Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program 3. prioritására, melynek maximális támogatási értéke 600.000 Euro. A közös projekt összköltségvetéséből Kalocsa 200.000 Euro arányában részesülne.

Augusztus 9-én Petrőcön szlovák nemzetiségi napot rendeztek, melyre meghívták Kalocsa város delegációját, hogy a közös pályázatra való felkészülés jegyében erősítsék a tavaly Kirchheimben elkezdődött baráti kapcsolatot.

Városunk képviseletében Bolvári Ferdinánd utazott Petrőcre, aki tavaly már Kirchheimben megismerkedett Srdan Simic-cel, Petrőc polgármesterével. Bolvári Ferdinánd Kirchheim delegációjával együtt megtekintette Maglic templomát, mely felújítására, kulturális közösségi térré alakítására pályázna a szerb fél.

Utána közösen részt vettek a szerbiai szlovákok ünnepi műsorán, és az azt követő fogadáson.  Az ünnepség színvonalát jelzi, hogy azon tiszteletét tette Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke és a fél szlovák kormány.

Srdan Simic, Petrőc polgármestere azon reményének adott hangot, hogy Kalocsával és Kirchheimmel sikeresen pályáznak, és akkor a három város baráti kapcsolatai tovább mélyülnek.