In memoriam Molnár Ferenc (1925-2019)

Molnár Ferenc, sport- és baráti körökben „Mágus”, a kalocsai sportélet legendás alakja március 30-án, 94 éves korában elhunyt.

A Kalocsai KC weboldalán így emlékezik a „Mesterről”:

„Feri bácsi edzőként emelte az egekbe egykoron a Kalocsai Kinizsit. Irányítása alatt csapatunk nyolc pontos előnnyel nyerte a megyei első osztályú bajnokságot, mely akkor 16 csapatot számlált. A Kinizsi harminc meccsből huszonkettőt hozott, és négy döntetlent ért el. Így, ezzel az eredménnyel a Halasi MÁV-ot is maga mögé utasította a Molnár-társulat. Olyat alkotott, olyan meccseket játszottak, amelyeket most fél évszázad után is emlegetünk.

Kalocsán ezekben az időkben 800-1000 szurkoló nézte végig a Kinizsi egy-egy helyi meccsét. Feri bácsiéknak hála, a fél város imádta, a másik fele szerette a focit.

Molnár Ferenc edzői pályafutása annak idején, az I. István Gimnázium csapatánál kezdődött, akik 1961-ben, még Kiss György keze alatt megnyerték az Országos Középiskolai Bajnokságot, végigverve a mezőnyt, ekkor Feri bá’ segédedző volt Kiss tanár úr mellett. (Kisvárdán, a négyes döntő végén szereztek aranyérmet. Az „áldozatok”: Békés, Szolnok, Vác, míg a döntőben Esztergom, Zalaegerszeg és Kisvárda. Utóbbit, az első helyért egy óvás miatt kétszer is le kellett győzni.)”

Molnár Ferenc 1925-ben született Szabadkán, 17 évesen már a szabadkai NB II-es csapat játékosa, ifjúsági válogatott volt.

A jugoszláviai katonai behívó elől menekülve 1944 végén költözött Kalocsára, a gimnáziumot is itt fejezte be. Orvostudományi egyetem, majd hittudományi főiskolai tanulmányok után Kalocsán kezdett dolgozni, majd tanított Szabadszállás-Balázspusztán, Kiskőrösön, Páhin, végül élete családostól visszakanyarodott Kalocsára, ahol a Lányiskolában, a gimnáziumban, a kereskedelmi iskolában tanított, dolgozott a Városi Tanácsnál és a járási hivatalban. Két gyermeke született: Gábor és Klára.

Mindenütt szerették, kivételes ember volt, jó munkatárs, derűs egyéniség, jó barát. Értett az emberek nyelvén, jó pedagógus volt, melyet nemcsak az iskolai tanításban, hanem a sportban, a csapategység megteremtésébe is kamatoztatott. Kiváló sportember volt, labdarúgóként és edzőként is letette névjegyét.

Molnár Ferenc munkája elismeréseként Bács-Kiskun Megye Sportjáért díjat, Kalocsa Város Sportjáért díjat kapott.

Molnár Ferenc búcsúztatója a kalocsai temetőben április 4-én, csütörtökön lesz, 15 órakor.

Kalocsa város nevében búcsúzunk! Emlékét megőrizzük!