Indul a főpróba! Új helyen vizsgázik a Paprikafesztivál

Immáron huszonhetedik alkalommal várja megszokott programsorozatával vendégeit a Kalocsai Paprikafesztivál, mely idén szeptember 16-17-én kerül megrendezésre az Érsekkertben. Az esemény két színpadon kínál szórakozási lehetőséget a fesztivál vendégei számára. A rendezvénnyel kapcsolatban Dr. Magóné Tóth Gyöngyitől tudtunk meg részleteket.

A hagyományőrző programok mellett ez évben is koncertek, gyermekműsorok, főzőversenyek, kézművesvásár, vidámpark és utcabál várja a fesztiválra látogatókat. Természetesen nem maradhat el a Paprikalovag avatás sem, a szabadtéri színpad eseményei között pedig helyet kap a Paks-Kalocsa együttműködési megállapodás és a Paks-Kalocsa VÍZ-CSÖPPEK DUNA-régió Társulás Alapító Okiratának ünnepélyes aláírása is, melyekről hamarosan bővebben is beszámolunk.

A megszokott programokon túl mi jelenti az igazi újdonságot ebben az évben?

„A legnagyobb újdonság idén mindenképpen az új helyszín lesz”– mondta Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatónője. A rendezvény a megelőző években a belvárosban kapott helyet, mely helyszín számos nehézséget okozott szervezés és lebonyolítás terén egyaránt. Az Érsekkerti színpad használatával mentesül a város a mobil színpad építésével és bontásával járó költségektől, illetve az áramberuházás mértéke és a mobil WC-k szükségessége is csökken az Érsekkert adottságai által. Ez évben nem kell felépüljön a már megszokott „tiszta szoba” sem, hiszen a Hagyományok Háza névre keresztelt érsekkerti fogadóépületben tartja meg szokásos bemutatóját a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület.

Az új helyszínen előreláthatólag az esetleges rossz időjárás okozhatna problémát, mivel a füves területek miatt eső esetén saras sétányokra, főzőterületekre kellene számítani a rendezvényen.

„Bár a jó időt előre megrendeltük, ezúton tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a fesztivál eső esetén is megtartásra kerül!”

A kert szabadtéri színpada fedett, az Érsekkert utcai kisszínpadnál pedig sátor áll majd, így biztosított a programok zavartalan megtartása esős időjárás esetén is.

Ami a rendezvény körüli parkolási rendet illeti, fontos tudnivaló, hogy az Érsekkert teljes területére a fesztivál ideje alatt behajtani tilos! A kert belső parkolóiban csupán azok a rendezvény területén dolgozók, zsűritagok parkolhatnak majd, akik előzetes kérelem alapján erre engedéllyel rendelkeznek. Ők a Magtár utca irányából közelíthetik meg a kijelölt várakozási helyeket. A főzőcsapatok a Sportcsarnok melletti területet használhatják majd. Az Asztrik téri sétányon áruló kézművesek az út másik oldalán, a Dózsa György Szakközépiskolával szemben parkoltathatják járműveiket. Ezen túl pedig a fesztiválra személyautóval érkezők a többi, környékbeli szabad parkoló bármelyikét használhatják.

A rendezvény miatt útlezárás nem várható az Érsekkert közelében. Az áthaladó forgalom tehát nem lesz korlátozva a Kossuth Lajos utcáról az Asztrik tér és a Kunszt József utca felé haladva. Ebből adódóan a szervezők arra kérnek minden gépjármű vezetőt, hogy lassan és elővigyázatosan haladjon az érintett útszakaszokon, hiszen hatalmas tömegre számítanak a fesztivál közelében!

„Korlátozásokra tehát ebben az évben nem kell számítania a város lakóinak” – erősítette meg Dr. Bálint József polgármester is a változásokról szóló információkat. Az idei Paprikafesztivál elköltöztetéséről a városvezetés döntött, mely határozás legfőbb indokául a belváros tehermentesítése szolgált. Az elmúlt években a városközpont teljes lezárása napokra felborította az itteniek életét, a fesztivál Érsekkertbe helyezésével azonban a mindennapok zavartalanul folyhatnak a rendezvény ideje alatt is a városban. A piac a megszokott rend alapján működik majd, és a városközpontban lévő kereskedők sem találkoznak idén azzal a problémával, hogy esetleg hasonló portékát áruló árusok települnek boltjaik elé a rendezvény ideje alatt.

A döntés meghozatalánál természetesen a költséghatékonyság is jelentős és mérvadó volt. Az Érsekkert adottságait használva a rendezvény okozta anyagi teher mérséklődése pozitívum Kalocsa számára.

„Az idei év lesz az Érsekkertben tartott rendezvény főpróbája” – hangsúlyozta Dr. Bálint József polgármester. „A 2016-os Paprikafesztivál után mindannyian tapasztaltabbak leszünk, és tudni fogjuk majd, hogyan orvosoljuk az esetleges hibákat és hiányosságokat a jövőben.”