Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított EFOP-1.3.3-16. azonosítószámú „A fogvatartottak reintegrációja” című, az Európai Unió Európai Szociális Alap által társfinanszírozott projekt, valamint Kalocsa Város Önkormányzata által sikeresen megpályázott KAB-KEF-17-A-26100 azonosítószámú pályázatnak köszönhetően a kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum vezetősége, az érintett szakemberek, meghívott vendégek, valamint a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény 10. osztályos tanulói szakmai úton vettek részt. Ennek során az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézetben két fogvatartott jóvátételébe kapcsolódhattak be.

A fogvatartottaknak lehetőségük van jóvátételi programban részt venni, ezzel is bizonyítva szándékukat a megsértett közösség kiengesztelésére, valamint a bennük lezajló pozitív változás igényének megerősítésére. A jóvátétel célja az okozott sérelem, kár szimbolikus helyreállítása, a megjelenő közösségi értékekhez, érdekekhez való elköteleződés erősítése során létrejövő bűnmegelőzési hatás elősegítése.

A kalocsai szervezet által bemutatott gondolatébresztő kisfilmet a drogfogyasztással, illetve kereskedelemmel érintett fogvatartottakkal lefolytatott pódium-beszélgetés követte, melyben irányított párbeszéd során mesélték el a megjelenteknek a kábítószer miatt félresiklott életútjukat, egyéni tragédiájukat.

A megrázó történetek mély hatást gyakoroltak nem csupán a gyerekekre, de az őket kísérő felnőttekre egyaránt. A program részeként sor került egy rövid intézménylátogatásra is. Bízunk benne, hogy a sikeres rendezvény egy lépés lehet afelé, hogy segítsük a fiatalokat távol tartani a drogoktól, a bűnözéstől annak érdekében, hogy teljes és boldog életet élhessenek.