Ismét úton Paks II. interaktív kamionja

Az MVM Paks II. Zrt. interaktív tájékoztató kamionja 2015. szeptember 7-től kezdi meg őszi-téli körútját a Paksi Társadalmi Tanács 41 településén. A nyári fesztiválokon szerzett tapasztalatokról és az őszi-téli menetrendről tartott sajtótájékoztatót szeptember 8-án Kalocsán dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

paks-sajtó-20150907

A nyári körút tapasztalatai alapján született döntés értelmében 2015. szeptember eleje és december vége között a tájékoztató kamion látogatást tesz a Paksi Társadalmi Tanács 41 településén. Az őszi-téli körút szeptember 7-én indult Kalocsán és december 18-én ér véget Pakson. Dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere a város polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztató elején örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tájékoztató kamion őszi-téli körútját a városban, illetve a Duna kalocsai oldalán kezdi.

paks2Dr. Aszódi Attila kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta, jármű nem csak külsejében („Bennünk az energia!”), a belső tartalom szempontjából is megújult. A látogatók körében népszerűek voltak a fővállalkozó, Roszatom atomerőmű építési gyakorlatát bemutató információs anyagok, valamint az új 3+ generációs blokktípust bemutató kisfilm is. Az új blokkok létesítését szolgáló projekt az ütemterv szerint halad, az orosz fél a tervek kidolgozását végzi, magyar részről pedig folyamatban van a környezetvédelmi engedélyezés nemzetközi szakasza, illetve a Földtani Kutatási Program végrehajtása. Többek között környezetvédelmi-, telephely- és létesítési engedély megszerzése is szükséges ahhoz, hogy az atomerőmű új blokkjainak építése 2018-ban megkezdődhessen.

dr. Aszódi Attila kormánybiztos hangsúlyozta: a nukleáris energia „tiszta energia” – az atomerőmű működése során nem termel szén-dioxidot, így a Paks II. beruházás Magyarország klímavédelmi célkitűzéseit is elősegíti.