JELENLEGI FORMÁJUKBAN MEGSZŰNNEK A TERMELŐI KISPIACOK KALOCSÁN

Képviselő-testületünk október 19-i ülésén tárgyalta a piacok működéséről szóló városi rendelet módosításának szükségességét, hiszen a változó törvényi előírások miatt felülvizsgálatra volt szükség a helyi piac rendelet ügyében. A módosítás a Kalocsa belterületén működő két termelői kispiacot érinti, hiszen december 1-jétől a Heller saroknál és az Eperföldi ABC-nél lévő piacok jelenlegi formájukban nem működhetnek tovább.

Ezeken a helyszíneken sajnos nem biztosíthatók azok a feltételek, melyeket a hatályos jogszabályok előírnak. Egy piac működtetéséhez – legyen szó bármilyen kicsi piacról is – a legfontosabb előírás az ivóvíz vételi lehetőség megléte. Ezen kívül mosdók és szennyvíz-elvezetők kiépítése is szükséges, valamint állandó nyitvatartási rend alapján kell működtetni azokat, nyitvatartási időben piacfelügyelet biztosításával.  E feltételek megteremtése jelentős többletköltséget jelentene az önkormányzat számára, így képviselő-testületünk az érintett kispiacok beszűntetése mellett döntött október 19-i ülésén.

December 1-gyel tehát a Heller sarok és az Eperföldi ABC előtti terület megszűnik kispiacként működni. Ezt követően azonban továbbra is lesz lehetőség közterületi értékesítés formájában árusítani az arra vonatkozó szabályok betartása mellett.

Kalocsa Város Önkormányzatának közterület-használati rendről szóló rendelete alapján közterület-használati engedély nélkül árusíthat ezeken a területeken a kereskedelmi tevékenység bejelentését követően közterületi értékesítés formájában az a személy, aki virágot vagy gyümölcsöt értékesít legfeljebb 1 négyzetméter nagyságú területen.

Annak az árusnak, akinek az eladáshoz ennél nagyobb területre van szüksége, közterület-használati engedélyt kell kérnie a Polgármesteri Hivatalban. Ebben az esetben viszont figyelembe kell venni a közterület-használat rendjéről szóló rendelet ide vonatkozó rendelkezéseit, így esetükben a közterületen értékesíthető cikkek árusításához kért közterület-használati engedély kiadását korlátozhatja, ha az árusítás helyétől közúton számítva 100 méteres körzetben már hasonló cikket árusító üzlet található.

Az e két helyen eddig kereskedő árusoknak december 1-jét követően a Búzapiac téri élelmiszerpiac területén is lesz lehetősége eladni termékeit – a megszokott működési rend szerint – szerda és szombat délelőttönként.