Jótékonysági koncert a kalocsai bölcsőde javára

Az évek óta működő orosz társalgási klubból nemrégiben alakult kalocsai Orosz Információs és Kulturális Központ a Tomori Pál Városi Könyvtárral karöltve jótékonysági koncertet szervezett a kalocsai bölcsőde javára május 4-én a kamarateremben.

A programot a másnapi anyák napja köszöntésére a Füstbe ment terv verssel kezdték, melyet Kállai Sándor, a könyvtár munkatársa adott elő.

A műsorban fellépett a Szudaruski orosz kórus és a Mezei Virágok Népdalkör. Külön érdekessége volt a programnak, hogy a Szudaruski előadását a Tavaszi szél vizet áraszt… népdallal kezdték, melyet magyarul énekeltek, majd egy „nemzetközi program”csendült fel, mely belorusz, ukrán, grúz, cseh, litván, orosz dalokból áll, s mindegyik az adott ország nyelvén hangzott el.

Ezután a Mezei Virágok Népdalkör lépett a színpadra. Magyar népdalcsokruk után előadták a Balalajka – Áll egy ifjú nyírfa a réten kezdetű orosz népdalt, majd a Katyusát oroszul, nagy tapsot kiváltva a közönségből.

Ezután – immár átöltözve – ismét a Szudaruski tagjaié volt a színpad, következett előadásuk második része, melyben a tavaszról, a természet virágzásáról énekeltek, majd kedvenc népi, már-már elfelejtett dallamokat hallhattunk tőlük.

Az együttes vezetője Anna Alekszandrovna Dunajevszkaja, koncertmester – az egyetlen férfi a csapatban – Alekszej Jamkovenko, aki tangóharmonikán kíséri a hölgyeket.

A koncert végén, bár csak egy közös fotó erejéig állt színpadra együtt a két kórus, együtt is elénekelték a Katyusát a nézők vastapsa kíséretében.

Az előadás ingyenes volt, azonban adományokat fogadtak a kalocsai bölcsőde javára. Az adománygömbben a program végére összegyűlt forintokat az orosz központ vezetője, Nyeszterovics Olga hétfőn átadta a bölcsőde vezetőjének, Lovász Csabánénak. Az adományból játékokat vesznek az apróságoknak.

A rendezvényen Nyeszterovics OIga és a klub tagja, Szabóki László konferált és fordított.

A Szudaruski együttesről kicsit bővebben:

Történetük kicsivel több, mint 10 éve kezdődött azzal, hogy a jövőbeni együttes vezetője, Anna Alekszandrovna Dunajevszkaja az „Alfavit” iskolába elvitte unokáit az orosz nyelv óráira. Már diák korában az orosz népi folklór szerelmese volt, majd később az Alfavit alapítványt látogató gyerekeket is kezdte megismertetni ezzel a kultúrával. Ennek folyamodványaként immár 10 éve az iskolában nagy népszerűségnek örvend az „Orosz hagyományőrző stúdió”, ahol a foglalkozásokon gyerekek ismerkednek az orosz nép hagyományaival és életével, melynek nyelvét is tanulják az iskolában. Ezek az összejövetelek nagyon érdekesek lettek nem csak a gyerekek, de felnőtteknek számára is, akik elhozták a gyerekeket a foglalkozásokra. Így született a gondolat a népi folklór együttes létrehozásáról, hogy a gyerekeik jobban megismerjék az orosz énekeket, népi hagyományokat. A Szudaruski együttes összehozott olyan embereket, akik mélyen hódolnak az orosz népi éneklésnek és már több éve örvendezteti ezzel a tevékenységével fiatalokat, idősebbeket, magyarokat és a honfitársakat. Az együttes repertoárjában jelen vannak a szertartásos dalok, melyek kapcsolódnak a naptári ciklusokhoz: Őszi – „Aratás”; Téli – „Karácsonyi énekek”, „Karácsony”; Tavaszi – „Búcsú a Maszlenyicától”; Nyári – „Zöld szentek”. Ezenkívül az együttes repertoárjában vannak különböző tematikus programok: Nemzetközi program, Háborús évek lírája, A.Sz. Puskin emlékének szóló program, Régi idők dallamai. Az együttes sikeresen szerepelt budapesti, szombathelyi egyetemek diákjai előtt, folklórfesztiválokon Kaposvárott, Pécsett, Kalocsán, Egerben, valamint számtalanszor az Orosz Kulturális Központban, együtt az „Orosz hagyományőrző stúdió” gyerekeivel az Alfavit rendezvényein és Budapest több kerületi Kulturális intézményében.