Tehetségpont

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (a továbbiakban: Tanács) 1043/2006.(IV.19.) Korm. sz. határozata és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 2006-ban kifejlesztett egy olyan országos tehetségsegítő hálózatot melynek célja, hogy a speciális tehetséggel bíró fiatalok lehetőséget kapjanak arra, hogy az adott képességüket, amiben többet nyújtanak, mint az átlag, fejleszthessék hozzáértő tanárok segítségével.

tehetseg_logok

A Tanács állandó lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők egyeztessék álláspontjukat szakmai fórumokon, ezen felül pedig támogatási lehetőségek megszerzésével is igyekszik hozzájárulni megyei szinteken ahhoz, hogy a tehetséggondozás rendszerét tovább fejleszthessék.

A tehetségpontokat bárki létrehozhatja: civil szervezetek, alapítványok és oktatási intézmények is.

Megyénkben a Hunniareg Pedagógiai Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának kezdeményezésére 2011. június 1-jén húsz szervezet képviseletével alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Tehetségsegítő Tanács, melynek egyik alelnöke Simon Zoltán, Kalocsa város alpolgármestere.

Ez egy olyan civil szervezet, amely munkájában irányt mutató és koordináló szerepet tölt be. Ahhoz, hogy adott városban egy intézmény tehetségpont lehessen akkreditáció szükséges, melyet a kalocsai óvodák és iskolák egyaránt megkaptak, és itt fontos megemlíteni, hogy megyei szinten a kalocsai óvodákat példaként állítják a többi intézmény elé az ott folyó minőségi munkavégzés miatt.

Tavaly ősszel első ízben volt Kalocsán a Megyei Tehetségnap. Ez egy egész napos rendezvény, ahol a megyében található tehetségpontoknak alkalmuk nyílik találkozni és bemutatkozni, ezen kívül lehetőség van az eddigi tapasztalatokat megbeszélni, és segíteni egymást a módszertani tudás további fejlesztésében és frissítésében.

Nyaranta tehetségpont táborok indulnak országszerte. Ezekben a táborokban lehetőség nyílik arra, hogy a fiatal tehetségek olyan helyekre jussanak el, ahol az igényeiknek megfelelő képzésben tudnak részesülni, ami természetesen összhangban van a gyermekek kiemelkedő képességeivel és azok továbbfejlesztését segítik olyan tanárok és segítők által, akik számukra még ismeretlenek.

Cikkhez tartozó hivatkozások