Kalocsa és Kirchheim unter Teck testvérvárosi kapcsolatának 25 éves jubileuma

Kirchheim unter Teck és Kalocsa testvérvárosi kapcsolatának 25. évfordulóját ünnepelte településünk a hétvégén. A Baden-Württemberg tartományban található német város és Kalocsa 1990. május 5-én kötött testvértelepülési megállapodást, mely szerződést negyedévszázados évfordulója alkalmából 2015. májusában Kirchheimben, az Európa napon erősítette meg Angelika Matt–Heidecker főpolgármester asszony és Dr. Bálint József polgármester.

Az elmúlt napokban Kalocsa látta vendégül a kirchheimi küldöttséget remélve, hogy a városok közötti kapcsolat tavalyi, 25. születésnapi ünnepségére emlékezve idén Kalocsa is élményeket, felejthetetlen pillanatokat ajándékozhat majd a testvérvárosi delegáció részére.

A küldöttség első csoportja már csütörtökön megérkezett. E napon közös ebéd után Kovács László fazekas műhelyébe látogattak vendégeink, ahol megismerhették a fazekasság fortélyait, sőt néhányan ki is próbálhatták, hogy milyen fazekasnak lenni. Később a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban találkoztak Kiss István művésztanárral, aki a klubról és az 1990-es évi kirchheimi emlékeiről mesélt nekik.

Péntek délelőtt az Érseki könyvtár megtekintése volt az első program. Délután a Kalocsa Kamara Kórus adott koncertet tiszteletükre a Viski Károly Múzeumban, este pedig a Duna-parti önkormányzati üdülőben vacsorázott a vendégsereg.

Szombaton 10 órakor kezdődött a jubileumi ünnepség az Érsekkert színpadán. A Mezei Virágok Népdalkör éneke után Dr. Bálint József polgármester mondott ünnepi köszöntőt, majd a Kertvárosi Tagiskola német nemzetiségi műsorát láthatta a közönség. Angelika Matt-Heidecker főpolgármester asszony beszédét követően a Piros Rózsa Táncegyüttes műsora következett, majd sor került a partnerkapcsolat megerősítésére is. A kirchheimiek ajándékát a Szent István Gimnázium és a Kertvárosi Tagiskola német szakos tanárai vehették át főpolgármester asszonytól a rendezvényen. Testvérvárosunk 500-500 Eurót adományozott a két iskoláknak elkövetkezendő kirchheimi útjaik támogatásaként, Dr. Bálint József pedig egy kalocsai riselin terítővel ajándékozta meg Kirchheim unter Teck küldöttségét. A szervezők minden ünnepségen résztvevőnek tortával kedveskedtek.

Az érsekkerti közös ebéd után a nemrég átadott Hagyományok Házában tartottak bemutatót a delegáció részére. A Fogadóépületben elhelyezett népi használati tárgyak mellett a pingálás és a hímzés technikáját is megmutatták a kirchheimieknek. Ezután borkóstoló következett a Látogatóközpont borospincéjében. Később a küldöttség egy csoportja a Vajason csónakázhatott a Gerillakertészek jóvoltából, másik része pedig 2000 méter magasan Hajdú István pilótával repülőből csodálhatta meg Kalocsát és környékét.

A nap a Platán Rendezvényközpontban ért végett, ahol közös vacsorára és mulattságra várták testvérvárosunk képviselőit.

Vasárnap Bakod Pusztára utazott a csapat, ahol pusztaprogramon vehettek részt, hétfőn pedig a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra üzemét valamit a Vasútállomás épületét látogatták meg a még Kalocsán lévő vendégek.

A programok során testvérvárosunk képviselői megismerhették Kalocsa hagyományait, nevezetességeit valamint a Kalocsa Szíve program megújult állomásait is. A barátokkal töltött értékes idő pedig újra bizonyította, hogy Kirchheim unter Teck és Kalocsa kapcsolata nem csupán egy aláírt papír. E szövetség még ma is élő, fejlődő kötelék.