Kúla

2010. június 25-én kötetett testvérvárosi megállapodás az egykori kalocsai érsekséghez, ma a szerbiai Vajdasághoz tartozó Kúla valamint Kalocsa települések között.

kula_620

A viszonylag rövid ideje tartó testvérvárosi kapcsolat az elmúlt közel három esztendőben azonban számtalan sikert hozott. A Zombortól mintegy 40 kilométerre fekvő 19 ezer lakosú településről már több alkalommal járt delegáció Kalocsán, akik nemcsak a helyi kulturális események, hanem a gazdasági lehetőségek feltérképezése, a jövőbeni együttműködések kialakítása kapcsán is tárgyaltak.
Ennek bizonyítéka, hogy 2012-ben, Szerbia Európai Unió tagállam-jelölését követően hazánkban először Kalocsán került sor nagyszabású szerb-magyar gazdasági találkozóra. Az eseményen a kúlai és kalocsai üzletemberek mellett a magyar és vajdasági kormány tagjai is részt vettek. A két város közötti kapcsolatot tovább mélyíti, hogy Szerbia Magyarország kiemelt jelentőségű partnere, a földrajzi szomszédság, jövőbeni EU-tagsága és a helyi magyar kisebbség okán egyaránt.
A gazdasági konferenciák, találkozók mellett a két önkormányzat delegációja már több, a város életében kiemelt jelentőséggel bíró rendezvényen képviseltette magát. Állami ünnepeinken, rendezvényeinken rendszerint részt vesznek testvértelepülésünkről, amely tovább erősíti a határokon átnyúló testvériség érzését, a magyar nép együvé tartozását.

Valka Károllyal, Kúla város alpolgármesterével és a Magyar Népkör elnökével, Goga Zsolttal kialakult kapcsolat révén a két város már nem csak hivatalos események kapcsán tartja a kapcsolatot, hanem rendszerint a civil szervezetek rendezvényein is képviselik magukat. Így kapott meghívást a Vajdasági Magyar Kórusok találkozójára a Kalocsai Kamarakórus, valamint a Népkör gyermek színjátszó csoportja is rendszeresen fellép a karácsonyi jótékonysági ünnepségen a Kalocsai Színházban.

A testvérvárosi kapcsolatok elmélyítése abban is megmutatkozik, hogy 2017-ben közös pályázatot ad be a két település kulturális fejlesztésekre.