Kiemelt rendezvényhelyszín fejlesztés

Az Érsekkert, Kalocsa zöld szíve fénykorát a híres botanikus Haynald érsek idején élő, országosan is párját ritkítóan gyönyörű park, sok kalocsai fiatalkorának fontos színhelye. Az egyedülálló hangulatú és klímájú zöldterület rehabilitációját követően méltó helyet biztosíthatna városi, térségi és akár országos jelentőségű rendezvényeknek, szabadtéri fesztiváloknak, és olyan folyamatosan működő attrakcióknak is, amelyekkel megalapozható lehetne a magas látogatószám, és ezen keresztül a hosszú távon rentábilis fenntartás.

kalocsa_szive_ersekkert

A szabadtéri színpad felújítására már készültek tervek, valamint az önkormányzatnak célja az egykori Platán étterem és a szökőkút helyreállítása is a XXI. századi igényeknek megfelelően. Emellett a központi fasor minőségi fejlesztése és közművesítése a szabadtéri rendezvények kiszolgálásaként, a park növényzetének és útjainak helyreállítása, valamit a teljes terület biztonságos kerítéssel történő körbevétele az értékek megóvása érdekében. Ezen kívül gyermekek és családok számára, szórakozási lehetőséget nyújtó szabadidős terek, kreatív játszóterek, állatsimogató, és egyéb látványosságok megvalósítása a cél. Az elképzelések között szerepel továbbá az egykori érseki parádés istálló és lovarda hattornyú épületegyüttesének helyreállítása, és kézműves udvarként történő fejlesztése, ahol népi mesterségekkel és iparművészetekkel ismerkedhetnének a turisták és a tanulni vágyók a fazekasságtól a kosárfonáson és a pingáláson át a ló patkolásig. További fontos cél az egykori érseki magtár országos jelentőségű ipari műemlék épületének hasznosítása képzőművészeti alkotótelep és kiállítótér funkcióval. A kézműves udvar és az alkotótelep a turisztikai funkciók mellett oktatási és képzési funkciók betöltésére is alkalmas lehetne, ezzel szolgálná az egész éves kihasználtságot, és jól illeszkedne Kalocsa iskolaváros jellegébe is.

kalocsa_szive_platan

Az Érsekkert fejlesztését követően a jelenlegi honvédségi területet is be kell kapcsolni a turisztikai fejlesztésekbe. Ez a terület kiváló adottságokkal rendelkezik, fizikailag csak a Vajas-csatorna élő vízfolyása választja el az Érsekkerttől és az Érseki Palotától, ugyanakkor már nem tartozik a műemléki védettség alá eső zónához, így olyan fejlesztésekre is alkalmas, amelyek az Érsekkertben nem megvalósíthatóak. Ilyenek például a játszóparki elemek, a katonai kalandpark, vagy akár a szállodaépítés is. Az önkormányzat célja tehát e területek tulajdonba vétele az Honvédelmi Minisztériumtól, és alapvetően magánbefektetők segítségével a történelmi városközpont nyújtotta turisztikai kínálat további színesítése, valamint minőségi szállodai kapacitás létrehozása.