Kalocsai Paprikafesztivál 2015

Megnyitó

Szeptember 19-én, a Paprikafesztivál második napján, délelőtt 10 órakor került sor a rendezvény hivatalos megnyitójára.
A Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tagjaként dr. Bálint József polgármester köszöntötte elsőként a megjelenteket és Kalocsa város vendégeit. Polgármester Úr beszélt hagyományaink őrzésének fontosságáról, és arról, hogy fűszerpaprikánk ünnepén mindenki megérdemli, hogy egy-egy napra kiszakadjon a mindennapok rohanó világából és megünnepelje tradíciónk egyik legfontosabb elemét, a kalocsai paprikát.
Az fesztivált Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős államtitkára nyitotta meg. Az államtitkár a hagyományőrzés fontosságán túl örömét fejezte ki a Kalocsa-Paks híd leendő elkészültének ügyében is.
A beszédek sorát az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjaként Németh József zárta, aki a rendezvény gasztronómiai kihívásáról, a XIX. Paprikás Ételek Főzőversenyének kezdeteiről és jelenéről mesélt az embereknek. 2015-ben 63 csapat mérettetett meg 100-nál is többféle étellel, új rekordkísérletként pedig 2130 töltött paprika készült el egyszerre a helyszínen.

megnyito-montázs

„Mozdulj Bács-Kiskun!“ egészségmegőrző futóverseny

Az Egészséges Bács-Kiskunért projekt részeként egészségmegőrző futóversenyt rendeztek a Paprikafesztivál első napján a Kubikus parkban „Mozdulj Bács-Kiskun!“ néven.
Az óvodások 300 méteren, az alsó és felső tagozatosok 900 méteren versenyezhettek, a középiskolások és a felnőttek pedig 5 km-es futáson vehettek részt.
Minden célba érő almát, csokit és ásványvizet kapott, a kategóriák legjobbjai pedig kupákat és érmeket vihettek haza.

mozdulj-kalocsa

„Egészségkaraván“, Egészségfejlesztési Iroda és tüdőszűrő busz

Az Egészséges Bács-Kiskunért projekt célja, hogy a megye teljes területén elősegítse a lakosság egészségügyi állapotának javítását. Ezzel a küldetéssel érkezett a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. „Egészségkaravánja“szeptember 18-án Kalocsára, ahol a Paprikafesztivál kiegészítő programjaként egészségügyi szűrések, egészség megőrzéssel és egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadások, valamint termékbemutató és kóstoló várta az érdeklődőket a Kubikus parkban.
A Kalocsai Egészségfejlesztési Iroda dolgozóival is találkozhattak a helyszínre látogatók. Az EFI-nél vérnyomás-, testsúly- és magasság mérésre, koleszterin és vércukor szint meghatározásra jelentkezhettek az érdeklődők.
Emellett lehetőség volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó tüdőszűrő állomásán ingyenes tüdőszűrésre is.

egészségkaraván-montázs

Bede Róbert gasztro bemutatója

A TV paprika séfje, Bede Róbert szeptember 18-án, a Paprikafesztivál első napján tartott főzőbemutatót a Városházán. Az előadásra sokan voltak kíváncsiak. A szerencsések meg is kóstolhatták a mester ételeit. Készült sült libamáj paprikás gremolata-val, sertésszűz paprikás rákmártásban, aszalt paradicsommal, darapudingon és szalonnás árpagyöngy édes-savanyú paprika mártásban.

bede-show-montázs

Paprika Lovagok avatása

A hagyományokhoz híven az idei Paprikafesztiválon ismét új Paprika Lovagokat avattak a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tagjai a Városháza dísztermében.
Süli János, Paks város polgármestere, dr. Sári Zsolt a Szentendrei Skanzen igazgatója és Tarnai Csaba dusnoki mezőgazdasági vállalkozó is sikeresen teljesítették a beavatás előtti próbatételt, így szeptember 19-én délelőtt, a fesztivál második napján mindhármukat Paprika Lovaggá avatták a ceremónián.

paprikalovagok-montázs

Paprikakirály és paprikakirálynő választás

Szombat délután Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója jelentette be a fesztivál paprikakirályát és paprikakirálynőjét. A zsűri négy pár közül választotta ki a legtökéletesebb népi viseletben megjelenő és legszebben népi táncoló párt. Lakatos Gabriella és Borbély István lett 2015 paprikakirálya és paprikakirálynője.

paprikakiraly-nö

XIX. Paprikás Ételek Főzőversenye és II. Szürkemarha Pörköltfőző Verseny

A kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenye napjaink egyik legnívósabb, sokak által keresett és szeretett gasztronómiai kihívása. 2015-ben is számos csapat indult a kitüntetésekért.
A Vándorserleget kapta a Tiszti Klub és Matéza Étterem csapata.
Az Ínyes Mester cím a Fertődi Ínyenceké lett.
A Gasztro-kardot a Mátyás Amatőr Királyi Szakácsok csoport kapta.
Rubin Diplomát vihetett haza a Bátyai Fokhagymások Egyesülete.
Arany Bogrács Díjat kapott a FATÁLIS, a „Sparhelt Ördögei“, a Miskei Zsiványok, a Kalocsai Posta és a DE IURE csapata.
E mellett számos egyéb díj és különdíj talált gazdára a versenyen.

A Szürkemarha Pörköltfőző Verseny idén második alkalommal került megrendezésre.
A verseny fődíját, a Kalocsai Szürkemarha Pörköltfőző mester címet a Csiki Panoráma csapata nyerte el.
Arany Bogrács Díjat kaptak Tóth Ferenc és barátai, a Treff, a Drágszéli bikák és az OMSZ Kalocsa csapatai.
Ezüst Bogrács Díjat nyert a Szuper Csapat, Romsics Dániel, a Family Team, Kákonyi István és a Bogrács Betyárok.
A Bronz Bogrács Díj az Életmentők Kalocsa, a KKT-2015, a Nyald meg a kanalam, az Eperföldi Általános Iskola, a Kalocsai Juhász és a Vérvörös Szilvány csapatoké lett.

Fozoverseny gyoztesek

A Paprikafesztivál képtára ide kattintva érthető el:

PF-2015_0