Karácsonyi „ajándék” a városnak

December 21-én, szerdán jelentette be sajtótájékoztató keretein belül Dr. Bálint József, Kalocsa Város Polgármestere a Városháza kis házasságkötő termében a rossz hírt, miszerint a 48.661.161 Ft visszafizetési kötelezettségünk biztossá vált az Öveges József Programnál (Szent István Gimnázium, kémia labor) talált hibák, szabálytalanságok és szerződésszegések miatt.

A történet 2012. május 23-án kezdődött, amikor az előző városvezetés felhatalmazta Török Ferenc polgármester urat egy pályázat benyújtására „Kísérletekkel könnyebb a tanulás” címmel. Ez a kezdeményezés, mint Bálint József elmondta, dicséretes, és hozzátette, ha most kerülne egy ilyen pályázat a jelenlegi testület elé, hasonló fogadtatásban részesülne, tehát örömmel támogatná mindenki. A baj azzal van, hogy nem vonták le a következtetéseket, és elmulasztottak bizonyos dolgokat.

Érthetetlennek tartotta, hogy a pályázat megkezdése után, mivel fenntartó váltás történt, (a KLIK átvette a gimnáziumot) miért nem került átadásra a már említett pályázat. Elmondta, ha akkor, mint minden, a pályázat is átadásra kerül, most ez a büntetés nem a város költségvetését terhelné, hanem a KLIK-ét. A pályázatért ugyanis a mindenkori kedvezményezett a felelős, jelen esetben ez Kalocsa Város Önkormányzata.

Dr. Bálint József elmondta azt is, hogy a projektet már a mostani városvezetés fejezte be, azzal el is számoltak pénzügyileg.

Maga a szabálytalansági eljárás másfél éve húzódik, annak a határozatait, döntéseit városunk több soron megfellebbezte, kifogásolta. Ígéretek voltak arra vonatkozóan, hogy a büntetésünket enyhítik, ne adj Isten, átvállalja az állam, de ennek a lehetősége 2016. december 19-én szertefoszlott.

Megállapítást nyert ugyanis, hogy a szabálytalansági eljárásnál hibákat találtak: az informatikai fejlesztés tárgyú közbeszerzéseknél, a laborbeosztások kezelését támogató adminisztrációs szoftvernél az egyes ajánlatkérők eljárásai különösen feltűnő azonosságot mutattak:

– a beszerzés tárgyának, mennyiségének leírása szinte szó szerint egyezik

– az eljárások becsült értéke kis mértékben eltér (kb. 10-12 millió forint a nagyságrendjük)

– az eljárásban a nyertes ajánlattevő a Commitment Zrt.

Valamennyi eljárás hirdetmény nélkül került lefolytatásra, tehát a szolgáltató vonatkozásában felmerülhet annak a lehetősége, hogy azonos beszerzési tárgyakra és teljesítendő feladatokra tekintettel ugyanazt, vagy kis mértékben hozzáadott szolgáltatási értéket tartalmazó termékeket, szoftverfejlesztést többszörösen értékesítette a szállító.

Ezzel sérülhet a pályázati útmutatóban meghatározott pályázati célok megvalósulása, valamint a szállító részéről felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja.

A vizsgálat során egyértelműen megállapíthatóvá vált, hogy a kedvezményezett (Kalocsa Város Önkormányzata) a szaktanári segédlet és tanulói munkafüzet elkészítése vonatkozásában sem a közbeszerzési eljárás során, sem az ajánlati felhívás közzétételekor, sem pedig az eljárás eredményeként megkötött szerződésekben nem írta elő a támogató által meghatározott kritériumokat, ezáltal pedig nem tett eleget ezzel, és szerződésszegést követett el.

Dr. Bálint József arra is rámutatott, hogy az előző vezetés hagyatéka ezáltal a most megkapott bő 48 millió forint büntetéssel 263.384.161 forintra nőtt, és ezzel sajnos még nincs vége.

Hátra van az Uszód-Dunaszentbenedek-Géderlak-Kalocsa szennyvízhálózatból egyelőre még nem forintosított büntetés, de vizsgálják a Led-lámpák cseréjének tisztaságát is. Utóbbiban bízik polgármester úr, hogy büntetés nélkül zárul.

Végezetül a sajtótájékoztatója befejezéseként arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy ezután foglalkozzanak azzal, amiért megválasztották őket, ne pedig azon mesterkedjenek, hogy hogyan tudnák feloszlatni a testületet, hogyan buktathatnák meg a polgármestert, és „ál” csődhelyzeteket kiabáljanak úgy, hogy nagyon is tisztában vannak azzal, ha csődhelyzet állna elő, azt a város nekik köszönheti…

„Kezdődjön el a közös munka végre, és egy dolog legyen a szemünk előtt: a város, és annak lakói, a kalocsaiak!” – fejezte be a sajtótájékoztatóját, amely után az újságírók kérdései következtek.