Kiállítással és előadóesttel ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én újabb egy évre megnyílt a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjainak munkáiból rendezett állandó kiállítás a művelődési központ második emeleti folyosóján. Utána a könyvtár munkatársai, a Kalocsai Thália Társulat tagjai és Szollár Rezső „Magyar ember evés közben nem beszél!” címmel igazán kitűnő, szórakoztató zenés novellaválogatást nyújtottak át a kamaratermet megtöltő közönségnek.

2017 novemberében vette vissza a Szépművészeti Múzeum a városban letétbe helyezett antik szobrok gipszmásolatait, melyek a művelődési központban voltak elhelyezve. Felmerült, hogy esetleg a város készíttethetne saját költségen újabb másolatokat. Ekkor jött a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub alkotóközösségének felajánlása: műveiket „kölcsönadják” egy évre, hogy mintegy állandó kiállításként díszítsék a művelődési központ falait, és évente, mindig a Magyar Kultúra Napján újuljon meg ez a tárlat, ezzel is színesítve Kalocsa kulturális palettáját, valamint bemutatkozási lehetőséget adva a klub alkotóközösségének.

A tavaly ugyanezen jeles napon nyílt tárlat a héten megújult, újabb egy évre a következők munkái láthatók: Bukor Tibor, Győri Andrea, Ranga Tibor, Kiss István, Kiss Ernő, Pesztalics Márta, Viczay Lajos, Vlcskó János, Zsigmond Enikő, Megyesné Bajor Magdolna, Hubert László, Krisztián Nóra, Kőrösi Tamás, Kun Mandula, Lakatos Ervin, Látó Endre, B.Tóth Éva, Tóth Árpád Imre, Tamaskó-Komjáti Anett, Shawfar Adel, Umenhoffer Pál, Gácser Zsolt, Cselik Róbert, Farkas Tibor.

A bejáratnál Farkas Tibor anyaságot ábrázoló gyönyörű márványszobra kapott helyet.

Dr. Bálint József nyitotta meg a kiállítást. Örömét fejezte ki, hogy „van aki élteti, továbbadja, gazdagítja a magyar kultúrát országszerte és itt helyben is”. Köszönetet mondott a kalocsai és környékbeli alkotóknak a kiállított munkákért.

A megnyitón közreműködött verssel Pécsi Vivien, a Liszt Ferenc AMI fúvós tanszak tanára és növendékei: Gruber Tamás, Zohreh Ashlin, Zohreh Toby. A program háziasszonya Csikós Marianna könyvtárigazgató volt.

Farkas Tibor a négyéves Kalocsai Kortárs Művészeti Klubról beszélt, valamint arról a törekvésről, hogy mindannyian azért dolgoznak, hogy maradandót alkossanak itt Kalocsán, a város fejlődését segítve.

A kamarateremben a könyvtár munkatársai valamint a Kalocsai Thália Társulat tagjai: Pécsi Vivien, Kállai Sándor, Sallainé Kővágó Rózsa, Balogh Csaba Zoltán, Beerné Szalkai Szilvia, Rózsa Andrea, Kapitány Erik, Lakatosné Jambrik Ibolya, Kopasz Zoltán, Póli Róbert nyújtottak át a közönségnek egy novellaválogatást Szollár Rezső zenei kísérete és Kapitány Bánk technikai segítsége mellett.

Az előadás előtt Fekete Antal mondott köszöntőt, melyben többek között arról beszélt, hogy a kultúra embereket összekötő szellemi erő, melyhez nemcsak a költészet, a művészet, a tudomány tartozik, hanem a parasztember tudása a földről és a munkások tudása bármely kétkezi munkáról. A kultúra napja akkor válik igazán ünneppé, ha felelősséggel bánunk a ránk hagyott kulturális örökséggel, azt megőrizzük és továbbadjuk. S ebben hangsúlyozta a pedagógusok szerepét. Köszöntőjét Kodály-idézettel zárta: „Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját.”