Múzeumok, kiállító helyek

A város gazdag kulturális öröksége múzeumaiban, gyűteményeiben, és a jelenleg is aktív munkát folytató paprika múzeumban és a porcelán manufaktúra üzemében is megtekinthető.

Viski Károly Múzeum

viski_karoly_muzeum

A tájmúzeumként működő múzeum elődjét, a Városi Múzeumot 1932-ben alapították. Jelenlegi helyén 1971 óta működik. Legnagyobb állandó kiállítása a „Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben” Kalocsa és a környék újkori történetét és a kalocsai népművészet kialakulását mutatja be.

Fotó: Tóth Milán

Fotó: Tóth Milán

A múzeumban látható az egykori jezsuita gimnázium ásványtára és éremgyűjteménye.

viski_620

A Viski Károly Múzeum nyitvatartása:
március 15. – május 14. között és szeptember 16. – október 31. között: Vasárnap és hétfő kivételével 9-17-ig
május 15. – szeptember 15. között: Hétfő és kedd kivételével 9-17-ig
november 1. – március 14. között: Zárva. A zárvatartás ideje alatt előre bejelentett csoportokat fogadunk.

Cím: 6300 Kalocsa Szent István király út 25.

Nicolas Schöffer Gyűjtemény

Nicolas Schöffer / Schöffer Miklós (Kalocsa, 1912 – Párizs, 1992) 1979-ben teljes életművét bemutató anyagot adományozott szülővárosának. A város akkori vezetői megvásárolták és a múzeumi céloknak megfelelően átalakították a család hajdani házát.
Dargay Lajos – Schöffer volt tanítványa és munkatársa – állította össze a múzeum állandó kiállításának anyagát, amely a térdinamikai alkotásoktól a legutolsó, kibernetikusan vezérelt művekig teljes áttekintést ad a világhírű képzőművész munkásságáról. (A teljes gyűjtemény 46 darabból áll.) A múzeum közelében áll – egyébként – a CHRONOS 8. kibemetikusan vezérelt 27 méteres Fénytorony is, mely szintén a mester munkáját dicséri.

nicolas_schoffer_gyujtemeny

A múzeum anyaga jelentősen gazdagodott, amikor Éléonore Schöffer, a művész özvegye 1995-ben francia nyelvű könyvtárat alapított az intézményben.
A múzeumban évente 2-3 időszaki kiállítás kiemelkedő kortárs művészek alkotásait mutatja be. Ugyanakkor 1983-tól hagyománnyá vált a Nemzetközi Schöffer Szemináriumok kétévenkénti megrendezése is. Ezeken a találkozókon a kinetikus-kibernetikus művészet nemzetközi nagyságai, művészettörténészek, írók, költők, zenészek vesznek részt, bemutatva eredményeiket.

 

A Nicolas Schöffer Gyűjtemény nyitvatartása:
március 15. – október 31. között:
Kedd, csütörtök, szombat: 10-17-ig
Szerda, péntek: látogatói ügyelet, előzetes bejelentkezés szükséges
Vasárnap, hétfő: zárva
november 1. – március 14. között:
Zárva. A zárvatartás ideje alatt előre bejelentett csoportokat fogadunk.

Cím: 6300 – Kalocsa, Szent István király út 76.

 

Magyar Fűszerpaprika Múzeum

 

A múzeum a történelmi városközpontban a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. A ház padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket. A látogatás élményét fokozza a gerendákra akasztott több ezer fűszer paprika fűzér látvány és illata. A múzeum 1977 októberében nyílt meg. Jelenlegi helyén 1993 márciusától működik.
(Felújítási munkálatok miatt a múzeum 2012 márciusától a Szentháromság téren, az Érseki Palota mellett található.)

paprikamuzeum

Nyitva tartás:Látogatható április 1. és október 31. között keddtől vasárnapig, 9-17 óráig.
Cím, vagyis a Magyar Fűszerpaprika Múzeum jelenlegi elérhetősége: Kalocsa, Szentháromság tér 2-3. (A főszékesegyházzal szemben lévő kanonokház udvarában álló épület)

magyar_fuszerpap_muze_elkol2

Fazekas Alkotóház

Kovács László (1956-) Kalocsán élő fazekas mester, a Népművészet Mestere alapította 2000-ben. A fazekasműhelyben a tradicionális fazekasmesterség valamennyi technológiája megtalálható. Folyamatosan folyik oktatás. Évente országos fazekas találkozókat rendeznek. A műhely mellett kiállítás is működik. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben részben a kalocsai fazekas hagyományokat ápoló tárgyak, részben a mai igényeket kielégítő használati kerámiák kerülnek.

fazekashaz2

Nyitva tartás: Minden év Január.01. – December 31.: előzetes bejelentkezés alapján.
Cím: 6300 Kalocsa, Kunszt J. utca 4.

 

Kalocsai Porcelán Manufaktúra

Kalocsa múltjában és jelenében meghatározó szerepet játszik a porcelán és a népművészet. A Kalocsai Porcelán Manufaktúra 1971-es alapítása óta arra törekszik, hogy magas színvonalon ötvözze Kalocsa és környéke több száz éves, világhírű népművészetének legnemesebb hagyományait a porcelánfestés művészetével. A Kalocsai Porcelán Manufaktúrában a látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás teljes folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. A manufaktúra szakemberei betekintést adnak a porcelánfestés mesterfogásaiba.

porcelan620

Nyitva tartás: H:-P: 08-17h, Szo: 10-14h, V: előre bejelentett csoportoknak
Cím: 6300 Kalocsa, Malatin tér 5.

porcelan_rimaiedit
               Fotó: Rimai Edit

 

Városi Galéria

A kalocsai Városi Galéria időszaki kiállításokon mutatja be különböző festőművészek, fényképészek, szobrászok és egyéb művészek munkáit. A Városi Galéria havonta új kiállítással várja a látogatókat. A kiállításmegnyitó után 2-4 hétig tekinthető meg a kiállítás, kiállítások között általában 1 hét szünet van. A kiállítások és a megnyitók ingyenesen látogathatók.

A Városi Galéria a Viski Károly Múzeum Kalocsa szervezetében üzemel. A galériában kalocsai, magyar és külföldi alkotók kiállításai is megfordulnak. Évente megrendezésre kerülnek a Kalocsai Képzőművész Alkotótábor és a Kalocsa Art pályázat kiállításai. A Dunatáj Fotókör Egyesület fényképei többször láthatóak voltak.

A Városi Galéria a kalocsai képzőművészet központja: Prokop Péter, Rökk Károly, Lakatos Ervin, Bukor Tibor, Kiss István, Kőrösi Tamás, Vinczellér Imre és más híres kalocsai művészek alkotásai kerültek kiállításra a galériában.

Nyitva tartás:
április 1. – szeptember 30. között: Hétfő kivételével 10-12-ig és 14-17-ig
október 1. – március 31. között: Vasárnap és hétfő kivételével 10-12-ig és 14-17-ig
A Városi Galéria az időszaki kiállítások ideje alatt látogatható. Aktuális időszaki kiállítás: https://www.viskikarolymuzeum.hu/galeria

Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 12-14.

 

Kalocsai Képtár

A Kalocsai Képtárban a Prima-díjas festőművész, Vinczellér Imre képei tekinthetők meg állandó kiállítás formájában. Vinczellér Imre 1953-ban született Baján, Budapesten és Kalocsán él. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolában folytatta 1976-1980 között, ahol Bráda Tibor és Patay László voltak a mesterei. A művész véna családja más tagjában is jelen volt, egyik nagybátyja a festőművész Kasselik László, másik pedig a művésztörténész és filmesztéta Hevesy Iván.
Munkássága során eddig 52 önálló kiállítása volt külföldön és belföldön, több mint harminc éve láthatók festményei hazai valamint nemzetközi tárlatokon, főként Franciaországban. Festményei saját felajánlása alapján kerültek Kalocsára, melyet a 2017-ben nyílt Kalocsai Képtárban állítottak ki.

2020-ban a Kalocsai Képtár emeletén a Városi Képzőművészeti Gyűjtemény anyagából látványtár nyílt. A Városi Képzőművészeti Gyűjtemény kalocsai alkotók munkáit gyűjti össze, a gyűjteményt évente a Kalocsai Képzőművész Alkotótábor alkotásai gazdagítják.

Nyitva tartás:
március 15. – október 31. között: Vasárnap és hétfő kivételével 13-17-ig
november 1. – március 14. között: Zárva. A zárvatartás ideje alatt előre bejelentett csoportokat fogadunk.

Cím: 6300 Kalocsa, Hunyadi János utca 32.