Kínai delegáció járt városunkban – a kalocsai repülőtér hasznosítási lehetőségei után érdeklődtek

Március 7-én magas rangú kínai delegáció járt városunkban, Shenszi tartomány székhelyéről – mely a tartomány legnagyobb városa is, Kína ősi fővárosa -, Hszian városból érkeztek. A 22 fős delegáció a város intézményeinek vezetőiből és üzletemberekből állt. Látogatásuk célja befektetési lehetőségek keresése Magyarországon, kiemelten olyan települések, ahol légibázist lehetne létrehozni, és alkalmas lenne pilótaképzésre is, így a kalocsai repülőtér hasznosítása után is érdeklődtek.

Mivel három település területén fekszik a repülőtér, Foktő és Uszód polgármesterével közösen fogadta őket dr. Bálint József polgármester. Kalocsa bemutatása után Bedi Gyula Uszódról, Bakai Károly pedig Foktőről beszélt a csoportnak.

Mindhárom településvezető hangsúlyozta, ha komoly befektetési szándékkal keresik meg őket, készek a tárgyalásra, de a területet csak egyben, együtt kívánják értékesíteni.

Xing xin asszony, a város önkormányzata fejlesztésekkel foglalkozó egységének a vezetője, elmondta, hogy több helyszínt is szóba került, de elsősorban Kalocsa, és most tájékozódni jöttek, mekkora befektetést igényelne itt egy olyan bázis létrehozása, mely lehetővé tenné Kína és Magyarország között közvetlen légiforgalmat nemcsak személy-, hanem teherszállításban is. A látottak alapján majd a szakemberek eldöntik, érdemes-e erről tovább tárgyalni. Egyébként a csoportban voltak pilótaképzéssel, légibázisok építésével és ilyen irányú befektetéssel foglalkozó szakemberek is.

Elmondta még, hogy számukra kedvezőek a látottak, lenyűgözte őket a kisváros szépsége, történelmi múltja, és a repülőtér területe is jó lehetőségnek tűnik. A csoport jelentést készít a látottakról, és otthon fogják majd eldönteni, hogy folytatódni fognak-e a tárgyalások. Ha igen, akkor már a tartományi kormányzó fogja felvenni a hivatalos kapcsolatot a három település vezetőivel.