Közlemény: az önkormányzat kéri a kivágott fák pótlását a Vajas-parton  

Különböző médiafelületeken és a közösségi oldalakon a Vigadó sori fakivágással kapcsolatban megjelent hírekkel, nyilatkozatokkal és véleményekkel kapcsolatban az alábbi közleményt tesszük közzé.

Kalocsa Város Önkormányzatához érkezett az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól egy értesítés, hogy az állami területen, a kezelésükben lévő Vajas csatorna melletti partszakaszon fakivágást fognak végezni, ehhez útlezárási engedélyt kértek, melyet hivatalunk megadott. Erről értesítettük a lakosságot.

Megjelentek különböző nyilatkozatok és vélemények, melyek az önkormányzatot tették a fakivágásért felelőssé, valamint, hogy a város önkormányzata nem kérte a fapótlást.

A tények a következők: a fakivágással érintett Vajas-part állami terület, az az ADUKÖVIZIG kezelésében van. Kalocsa Város Önkormányzatánál a munkálatokat bejelentették, melyhez útlezárási kérelmet nyújtottak be, ezt a jogszabályok alapján megadtuk. Kalocsa Város Önkormányzatának nincs joga felülbírálni, hogy a fák egészségesek vagy betegek, ez abból a szempontból irreleváns, hogy nem az önkormányzat döntheti el, hogy kivágásra kerüljenek-e vagy sem az ott lévő fák.

Viszont mivel az a szakasz Kalocsán városképi szempontból meghatározó, ezért levélben fordultam az ADUKÖVIZIG Kalocsai Szakaszmérnökségéhez, melyben Kalocsa Város Önkormányzata nevében kértem az eltávolított fák helyett azonos számú fa pótlását a Vajas-parton.

dr. Bálint József polgármester