KÖZÖSEN PÁLYÁZIK VÁROSUNK KÚLÁVAL

200.000 euróra pályázik együtt Kalocsa és Kúla városa – tudtuk meg dr. Magóné Tóth Gyöngyitől, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatójától. Az Interregionális Együttműködési Program keretében pályázat jelent meg határon túli együttműködések fejlesztésére. A támogatásra határmenti megyékből pályázhatnak önkormányzatok, így Szerbia esetében Magyarországról Csongrád megye mellett Bács-Kiskunnak van pályázási joga. A pályázat beadásához keresni kellett egy partnert, ezért Kalocsa felvette a kapcsolatot testvérvárosával. Kúla befogadó volt a pályázattal kapcsolatban, így megkezdődtek a tárgyalások és a pályamunka előkészítése is. A közös pályázat három prioritással készül.

Az első fontos terület a víziturizmus. Városunknak Duna menti településként fontos a víziturizmus, tervezzük is annak fejlesztését a jövőben, sőt a Kajak-Kenu Szövetség pályázatában konzorciumi partnerként is szereplünk. Kúla bár nem a Duna mentén fekszik, de megközelíthető a Dunán is, mivel keresztülfolyik rajta a Ferenc-csatorna.

A második téma a gasztronómia, azon belül is a paprika. A két települést összeköti a paprika, hiszen a kalocsai fűszernövény hungarikumként büszkesége Magyarországnak, a kúlaiak pedig kápia paprikát termesztenek partnervárosunkban. A gasztronómia területén mindkét fajta használatos, ezért belekerült a pályázatba egy olyan étel létrehozása, mely városunk fűszerével készül majd szerb hagyományok alapján. Jelenleg egy kalocsai paprikával készülő ajvár szerepel a tervekben.

A gasztronómia vonalat erősítve tervezünk egy „Kúla utcát” a Paprikafesztiválon – mondta dr. Magyóné Tóth Gyöngyi – , így a főzőverseny megszokott kitűnő szakácsain túl helyi ételeikkel és kézműveseikkel is bemutatkozhatnának fesztiválunkon. Mi pedig hasonló módon vennénk részt Kúla legnagyobb rendezvényén, a Birkafőző Fesztiválon. A Kúlai Magyar Népkör által szervezett eseményen eddig is képviselték városunkat vezetőink, pozitív pályázati bírálat esetén viszont amatőr főzőcsapatok, kézművesek és kiállítók kiutazása és elszállásolása is megoldott lenne anyagi téren.”

A harmadik terület a népművészet elsősorban a népi kézművességgel. A pályázat preferálja a népművészetben kialakuló új módszerek segítését annak érdekében, hogy azok ne csupán ismertek legyenek, de hosszútávon is hassanak a jövő nemzedékére.

Mindemellett a két város közötti ifjúsági cserék és táborok is beépítésre kerültnek a sokoldalú, számos ötletet magába foglaló pályázati anyagba, melyet január utolsó napjáig nyújthatunk be.

A pályamunka elkészítése már az utolsó szakaszban van, sikeres elbíráslás esetén pedig Kalocsa és Kúla előzetes megállapodás alapján 60-40 %-ban osztozhat majd az elnyert összegen.