Érseki Látogató Központ

Kalocsa Magyarország második számú és legrégebbi egyházi központja, legfontosabb értékei ezért az ezer éves egyházi múltjához kötődnek.

Városunk kincseinek jelentős részét az érsekek építették és halmozták fel. A Főszékesegyházban, az Érseki Palotában, és az Érseki Kincstárban találhatók meg azok a páratlan látványosságok, amelyek a turisták számára Kalocsát különlegessé teszik.
Ez a különlegesség az, amit a fejlesztés során igazán szem előtt kell tartanunk, és a program végrehajtásával még tovább kell erősítenünk. Ezért a mindenkori önkormányzatnak szorosan együtt kell működnie a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegyével ezen értékek védelmében, és egy közös fejlesztési stratégia kialakításában, és annak megvalósításában.

foszekes

Kalocsa turisztikai koncepciójának fontos része egy modern látogatóközpont kialakítása, amely a Kincstárnak jelenleg is helyt adó Katona István kanonoki palota műemlék épületének fejlesztésével és bővítésével jöhet létre.
A megújuló épület adhatna helyet a jelenleg több helyszínen megtalálható érseki gyűjteményeknek, és innen indulnának tovább a szervezett látogatási útvonalak a Főszékesegyházba és az Érseki Palotában lévő könyvtárba, és a város további pontjaira.
Mindezt természetesen a modern technika vívmányainak felhasználásával fejlesztenénk tovább, többnyelvű audioguide-dal, és vizuális élményelemekkel is kiegészítve kerülhetnének bemutatásra akár az Érseki Palota azon részei is, amelyek egyházi funkciójuk miatt nem látogathatóak.